INTERJÚ
Hiánypótlóként indult, mára ott van a 10 legnagyobb között - interjú Török Lászlóval a LeszFesztről
Sokan hitetlenkedtek, sőt támadták azt az ötletét az Alkossunk Város Alapítványnak, hogy legyen Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyének saját zenei fesztiválja. Mégpedig hiánypótló, hisz a jól bevált Hegyalja fesztivál megszűntével légüres tér keletkezett. A Lesz Feszt azt a teret is elkezdte betölteni ezelőtt 5 évvel, és mára két kisvárdányi tömeget mozgat meg évről évre.

Lehetetlen küldetésnek indult ezelőtt öt évvel ez a kezdeményezés, senki nem gondolta akkor, hogy ebből ilyen nagy fesztivál lesz – kezdi a visszaemlékezést Török László fesztiváligazgató. Kis buliként kezdődött és mára elértük azt, hogy Magyarország top tízes fesztiváljai közt emlegetik. Ez megmutatta a térség és a csapat erejét és azt, hogy van létjogosultsága itt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében is egy zenei fesztiválnak.

Török László fesztiváligazgatót régről ismerem, különböző koncerteken számtalanszor találkoztunk. Ő a helyi tehetségeket, a minőségi zenét kutatta, én fotóztam.

FrissMédia: Milyen volt az öt évvel ezelőtti kezdet?

Török László: Az elmúlt 5 évben összecsiszolódott a szervezőcsapat és a kelet-magyarországi régió. Menet közben tanultunk, a közönség igényeit figyelve alakult ki fesztivál zenei kínálata. A LeszFeszt mára kis részben szól arról, hogy utat mutasson a zenei irányzatokban. Bár voltak ilyen próbálkozások, be kellett látnunk, hogy nem ez a küldetésünk. Egy dologból azonban nem engedtünk. A feltörekvő zenekaroknak koncertlehetőséget biztosítani nagyon fontos számunkra. Véleményem szerint ezt a projektünket ebben az évben sikerült professzionális szintre emelni.

F.M.: Hogy zajlik a feltörekvő zenekarok felkutatása? Mennyiben más feladat ez?

T.L.: Sokkal intenzívebben használtuk a közösségi médiát, ahol valóban a közönség véleménye döntött, hisz szavazás útján lehetett zenekarokat fellépési lehetőséghez juttatni. Több ezer szavazat döntötte el a rivaldafénybe jutás lehetőségét, jellemzően kisvárdai és nyíregyházi formációk számára. Őket az Eklektika színpadon hallhatják, ami ebben az évben a fesztivál területén található tó közepén, a szigeten lesz.

F.M.: Kevesebb zenei tér lesz az idén? Tavaly a szigeten techno és trance zene ment.

T.L.: Igen, mivel egyre kisebb igény mutatkozott az elektronikus zenei irányzatra - valószínűleg Balaton Sound fesztivál miatt, ami egy időben van a LeszFeszttel.

F.M.: Hogyan állítjátok össze a zenei kínálatot?

T.L.: Megnézzük a népszerű videómegosztók zenei játszási listáit, zenekarok nézettségi adatait s nagy segítség egy piacvezető zenei streaming szolgáltató játszási adatainak elemzése is.

F.M.: Milyen húzós nevekkel találkozhatnak a fesztiválozók ebben az évben?

T.L.: Jelentős változás, hogy a popzenei színpad fő támogatója ebben az évben NICOLAUS. Sikerült olyan nemzetközi sztárokkal szerződést kötni, mint a Redfoo vagy a Pepsi rockzenei színpad pénteki fellépője, a Toy Dolls.

F.M.: Jellemzően a fesztiválok nem szoktak külön rockzenei színpadot kialakítani, ti ennek ellenére folyamatosan fenntartjátok ezt a kínálatot. Ezek szerint igény van rá?

T.L.: Ez tudatos, hiszen az igazi rockzenének stabil, jelentős közönsége van, amire mindig lehet építeni. Nem beszélve arról, hogy a feltörekvő csapatok is kellemes meglepetést tudnak okozni ebben a műfajban.

F.M.: 2018-ban megpróbáltátok becsempészni a retrót. Ki merem jelenteni, hogy nem várt hangos siker fogadta a kezdeményezést. Ebben az évben is lesz retró?

T.L.: Igen, szintén a szigeten az Eklektika színpad biztosít számukra teret. Fontos kiemelni, hogy szintén itt lép majd fel a kisvárdai Radar együttes és Akela.

F.M.: Lesz-e változás a fesztivál területén a színpadok elhelyezésénél?

T.L.: A két nagyszínpad ugyanott lesz, viszont a Hell aréna felkerül a várhoz. A változtatás célja, hogy szellősebb, tágabb legyen a fesztivál területe. Jelentős változás még, hogy a fesztivál főbejárata a Mátyás király utcáról, a stadion irányából lesz. Itt több száz férőhelyes parkoló van. A megoldással elkerülhető lesz, hogy Kisvárda belvárosa beduguljon. A koncertekkel nem ér véget a buli, hisz minden este a Nicolaus Popzenei Nagyszínpaddal szemben Nicolaus Sunshine Dock lesz, ahol a Sunshine rádió lemezlovasai hajnalig tartó bulival várják a közönséget.

F.M.: Fellépők?

T.L.: A 23. évét taposó Hooligans neve már a hazai rock-klasszikusok között található, ők azok, akik garantáltan megénekeltetik a fesztiválozókat. Az Alvin és a Mókusok igazi ikonbandává nőtte ki magát, az előző évekhez hasonlóan most is vad lázadással fűszerezi meg a színpadot. A Supernem, az Apey and Pea és a Paddy and The Rats energikus zenéi is helyet kaptak egy-egy nap, míg a legendák sorában az Aurorát köszönthetjük friss belépőként.

Az elektronikus zenei vonalon is erősödött a LeszFeszt, így már biztosan tudható, hogy hol tölti a július elejét Bárány Attila, Newl valamint Erős vs. Spigiboy.


A LeszFeszt fesztiválhimnusz klipjét több kisvárdai helyszínen forgatták le Juhos Zsófia énekessel. A klipet bemutatója óta már több ezren látták, így végre kiderült az is, hogy a kis álmodozó kicsoda, és arra is fény derül, hogy mi a nagy álma. A szereplő nem más, mint Vasco 8 éves fia, akinek az az álma, hogy nagy nevekkel együtt forgassa a lemezjátszók korongját. Nos, az álom úgy tűnik, valóra válik, hisz az ország legfiatalabb lemezlovasaként ő nyitja a Hell arénát.


- FrissMédia -