AKTUÁLIS
Hiánypótló könyv bemutatóján jártunk Kisvárdán
​Országosan is hiánypótló könyv született a Rétközi Múzeum kiadásában, s gondozásában. A múzeum - mint kiadó-, immáron a 15. igényesen szerkesztett és kivitelezett könyvvel lepte meg a műértő olvasókat. Ezúttal dr. Páll István, A bécsi szalagtól a magyaros stílusig című, megyénkben különböző közgyűjteményekben fellelhető Keménycserép tárgyakat mutatja be.

A könyv bemutatójára tegnap került sor a kisvárdai Várdy István Városi Könyvtár olvasótermében. A könyv a Rétközi Múzeum, a Rétközi Múzeum Baráti Köre Egyesület gondozásában jelent meg.

A szerző, dr. Páll István PhD közel 40 évig tartó néprajzos-muzeológusi munkássága során jó néhány keménycserepet gyűjtött a Sóstói Múzeumfalunak, ahol több évtizedig az igazgató is volt. Komolyabban öt évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni vele. Az eltelt öt év alatt létrejött a saját gyűjteménye is. A szerző megfogalmazásban, az adta az ötletet, hogy számba vegye és rendszerezze a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye múzeumaiban fellelhető tárgyakat, és megismertesse azokat az érdeklődőkkel.

"A közel két évig tartó kutatómunka során feltárult előttem a mintegy 250 éve felfedezett keménycserép - más néven kőedény - térhódításának, majd lassú háttérbe szorulásnak története".

"Könyvemben a gyűjteményeinknek jórészt raktárakban rejtőző keménycserepeit veszem sorra, fajták szerint csoportosítva őket. Előtte felvázolom a parasztság által használt kerámiafajták jellemzőit, a keménycserépgyárak történetét, a tárgyakon fellelhető márkajegyeket, és írok az eladásuk módszereiről is. Mondandómat közel 500 fénykép illusztrálja és teszi átláthatóbbá és élvezhetőbbé" – írja a szerző, Páll István könyvében.