NAGYVILÁG
Belföld
​Hejce, a Zemplén ékszerdoboza
A zsákfalu tele van természeti csodákkal és épített örökséggel.

Hejce a legkorábbi településeink közé tartozik: 980-ban alapították és 1009-ben adományozta István királyunk az Egri Érsekségnek – mondta Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró a Retro Rádió adásában.

Hejce egy tündéri kis ékszerdoboz, a Borsó-hegyen egy remek kilátóval és emlékművel. A hegy egy repülőgép baleset helyszíne volt: 2006. január 19-én a szlovák légierő An–24-es repülőgépe, 43 emberrel a fedélzeten, műszaki okok miatt lezuhant, a fákat egy 800-szor 40 méteres sávban letarolva. A tragédia helyszínén 42 kopjafa állít emléket a tragédia áldozatainak, a település központjában pedig egy szobor is tiszteleg előttük.

Hejce egy részét Csehországnak hívják a helyiek, a huszita kolónia után. Most sokan Szlovákiából is eljönnek ide, sőt, számos ingatlant is vásároltak itt a szlovákok. Hejcének jelenleg 260 lakosa van,

A barokk hidacskák a Szerencs patakon szintén a látnivalók közé tartoznak, a turisztikai szakújságíró elmondása szerint utoljára Firenzében látott hasonlót. Az egymás mellette sorakozó, gyönyörű parasztházak is pazar látványt nyújtanak.

A község megőrizte az 1800-as évek építészeti stílusát, továbbá itt található az, az Eszterházy kastély, amit gróf Eszterházy Károly építtetett. Hejce kiterjedt pincerendszerrel rendelkezik, ami a történelmi idők során sokszor védte a helyieket, és a magyar kulturális örökséget is.

Hejce a művészet térképére is felkerült, hiszen már három évtizede működik itt az alkotótábor,amit Horváth János egyetemi tanár és festőművész alapított, és 20 éve az önkormányzat is támogatja. A művészek több országból (Szerbia, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Erdély) érkeznek, és az általuk készült műveket magyarországi és külföldi tárlatokon is kiállítják.

A hejcei baracklekvár legendásan finom, ha ott járunk, mindenképpen vigyünk egyet haza.