AKTUÁLIS
#Nyíregyháza
#eszközök
#önkéntes tűzoltók
Hatékony partnerei a hivatásos állománynak
Az elmúlt években Európában és világszerte is drasztikusan megnőtt a természeti katasztrófák száma és intenzitása. Árvizek, tűzvészek, hőség, viharok, földrengések, földcsuszamlások veszélyeztetik világszerte az embereket. Extrém időjárási jelenségekkel évről évre találkozunk, az okok keresése a tudomány szereplőire váró kihívás.

A mentés viszont a katasztrófavédelem feladata, akik stratégiai partnereknek tekintik az önkéntes tűzoltókat, hiszen kik, ha nem ők rendelkeznek helyismerettel egy-egy általunk biztosított településen. Éppen ezért a kormány, és azon belül a katasztrófavédelmi igazgatóságok kiemelten támogatják a helyi önkéntes tűzoltó egyesületeket.

Ma Nyíregyházán, a Nemzetközi Polgári Védelem napján 15 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működő önkéntes mentőszervezet, tűzoltó egyesület vett át áramfejlesztőket és zagyszivattyúkat, összesen 39 darabot.

A program során még ebben az évben országosan kárfelszámoláshoz használható járművekkel, egyéni védőfelszerelésekkel és eszközökkel gyarapodik kétszáz önkéntes mentőszervezet, amire egy Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program biztosít forrásokat. Az európai uniós támogatás mértéke 1 milliárd 500 millió forint.

A ma átvett eszközök révén az önkéntes mentőszervezetek hatékonyabban tudnak beavatkozni a kárfelszámolás során adódó feladatoknál, míg a későbbiekben átadásra kerülő modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve hatékony partnerei lesznek a hivatásos állománynak.

A rendezvényen az új eszközöket Varga Béla tűzoltó ezredes, megyei igazgató, valamint Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja adta át. A ma átadott berendezések révén bővül az önkéntes szerveztek ár- és belvízkárok enyhítését célzó technikai felszereltsége.