AKTUÁLIS
Hatalmas elismerést zsákolt be Kék község
Idén már ötödik alkalommal szervezték meg megyénk fővárosában, Nyíregyháza központjában a Közfoglalkoztatási Kiállítást, melynek keretében átadták a termékdíjakat. Ebben az évben Kék község vehette át az Arany termékdíjat, amit a berkenyéből készült ivólével érdemeltek ki.

A mai napon emlékezünk, tisztelgünk és ünneplünk – fogalmazott Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Dr. Hoffmann Imrére emlékeznek a résztvevők, aki meghatározott szerepet töltött be az értékteremtő munkában. A tűzoltó altábornagy a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára volt, márciusban hunyt el. Az ő ideje alatt teljesedett ki a közfoglalkoztatás értékteremtő és -megőrző jellege. A 2021-es rendezvényt az ő emlékének szentelték.

Kisvárda térsége jelentősen reprezentálta a régiót, hiszen több mint 10 település állított standot. Az idén a pályázat alapján Kék község szerezte meg az Arany termékdíjat, berkenyéből készült különleges ivólevével.

Tíz éve jött létre a közfoglalkoztatási program, lehetőséget adva a magyar vidéknek. Bár a kényszer szülte, hatására valamennyi településen megindult az értékteremtő munka. Akik itt vannak, azoknak erényük a lelkesedés, a felelősségvállalás, a helyzethez való alkalmazkodás, és az alkotás vágya – tette hozzá a kormánymegbízott. Ez egy igazi sikertörténet, ami okot ad az ünneplésre – emelték ki a felszólalók.

Soha ennyi résztvevője nem volt még a kiállításnak, hisz 100 kiállító standját csodálhatja meg a több ezer látogató.

2011-ben, az indítás idején az ország munkanélküliségi rátája megközelítette a 11 százalékot. A program célja az volt, hogy az álláskeresőket visszavezessék a munka világába.

Eleinte átlagosan havonta 750-en vettek részt ebben, ez 2015-16-ra 15.500 körülire nőtt. A ráfordított állami forrás 2016-ban már közelítette a 20 milliárd forintot. Jelenleg a programban résztvevők száma a csúcsidőszakhoz képest 40 százalékra esett vissza.

A kiállítás az együttlét, a munka, az előállított értékek bemutatásának ünnepe. A közfoglalkoztatottak is hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez, a települések erősödéséhez.

A standokon a kreativitás, az ötletgazdagság, a szorgalom jelenik meg. A seprű- vagy biotégla-készítés, a savanyítás, a befőzés, a tésztakészítés, de szőnyegszövés is helyet kap a kínálatban.

2011-ben, amikor lerakták a program alapjait, még nem gondolták, hogy ennek hatására például sorra olyan feldolgozóüzemek jönnek létre, amelyek idővel a helyi foglalkoztatás bázisai lehetnek. Az első kiállítás hagyományt teremtett, amelyhez azóta megyék sokasága és maga a Belügyminisztérium is csatlakozott.

Szulimán Zsolt, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Stratégiai Koordinációs Főosztály vezetője beszédében úgy fogalmazott, hogy az itt kiállított termékek színes és illatos kavalkádja jó érzéssel tölti el az embert, mert látja a programok hozadékát. Lenyűgöző, hogy a közfoglalkoztatásban milyen kincsek rejlenek, milyen aprólékos gondossággal készült kézműves termékek, finomabbnál finomabb ételkülönlegességek jelennek meg minden standon.

A főosztályvezető kiemelte, hogy a kormány 2022-ben 120 milliárd forint juttat a közfoglalkoztatás finanszírozására, és rámutatott arra, hogy továbbra is számítanak a közfoglalkoztatók aktivitására és szerepvállalására, hogy minél több álláskereső számára tudjanak munkát és megélhetést biztosítani, illetve minél szélesebb réteget tudjanak alkalmas tenni arra, hogy visszatérjenek a versenyszférába

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az idén 211 település vesz részt a járási mintaprogramokban, és közel kilencezer ember közfoglalkoztatása mellett még nagyjából 8500-an vesznek részt egyéb kapcsolódó programokban. Az előző évekhez képest itt is jelentősen csökkent a közfoglalkoztatottak létszáma, azonban a megyében jelenleg is csaknem 27 ezer regisztrált álláskereső van, ami azt mutatja, hogy továbbra is szükség van a közmunkára.

- FrissMédia -