AKTUÁLIS
#Szabolcsveresmart
#árví
#gyakorlat
Hatalmas árvíz Szabolcsveresmartnál, kitelepítették az embereket - videó
Valószínűleg ez lenne a címe a tudósításnak, ha valóban bekövetkezne egy természeti katasztrófa a Rétközi-tó és a Tisza ölelésében fekvő 1700 fős községnél. Szerencsére ez csak fikció, de hogy ne kerüljön erre sor, illetve, ha mégis, akkor felkészültek legyenek a szakemberek, gyakorlatot tartottak.

A szimulált helyzet szerint a Tiszán kialakult árvízi helyzet veszélyezteti Szabolcsveresmart települést, emiatt intézkedés történik a település lakosságának kitelepítésére és Kisvárda településen történő elhelyezésére. A helyzetet súlyosbítja, hogy az árhullám fákat döntött ki, amelyek akadályozzák az árhullám levonulását.

2019. október 31-én, Szabolcsveresmart adott otthont a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatnak. A gyakorlaton résztvevőket Varga Béla tűzoltó ezredes, megyei igazgató és Gyenge László tűzoltó alezredes, polgári védelmi főfelügyelő köszöntötte.

Az igazgatóság mellett, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár, a H 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, az Ibrányi Járási „Rétköz 8”, a Záhonyi Járási „Kelet-Kapuja”, a Kisvárdai Járási „Várda 23”, a Gávavencsellő települési önkéntes és a Nyír Mentőcsoport állománya vett részt.

A káros árvízi jelenségek elleni védekezés során, a szabolcsveresmarti gátszakasz homokzsákokkal történő megmagasítása, a fakadóvizek miatt ellennyomó medence építése, illetve a töltés bordás megtámasztása szükséges. A gyakorlat során a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által beszerzett mobilgátak is alkalmazásra kerültek.

A MH 5. Bocskai István Lövészdandár erői és eszközei a bedőlt fák eltávolítását végezték.

A gyakorlat során a mentőcsoportok ismét bebizonyították, hogy képesek beavatkozni az árvizek elleni védekezés során, és sikeres gyakorlat eredményeként megújíthatták a Nemzeti Minősítési Rendszer szerinti alapvető vízkár-elhárítási tevékenység szakterületi minősítésüket.

A megyében minden járásban és több településen is működik önkéntes mentőcsoport, amelyek tagjai arra vállalkoztak, hogy a katasztrófavédelem irányítása alatt, a járásaik és településeik érdekében saját szabadidejük terhére avatkoznak be, segítve bajba került embertársaikat.

A gyakorlatra ezúttal nem a Tiszán került sor, hanem a Rétközi-tón, ahol az előre megtervezett védelmi helyzeteknek megfelelően hajtották végre a feladatokat a kijelölt egységek.

A gyakorlaton a védekezési szakembereken kívül jelen voltak a környező települések polgármesterei, Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, dr. Nagy Péter, Döge, valamint Szabolcsveresmart polgármestere Vincze Károly.