AKTUÁLIS
Hat és fél milliárd forintos beruházás, 300 új munkahely Kisvárdán
Délelőtt ünnepélyes keretek közt átadták az 1991-ben alapított IMOFI Kft. beruházásában 40 százalékos állami támogatással, mintegy 6, 5 milliárd forintból megvalósult, 12 ezer négyzetméteres élő éti csiga és fagyasztott tésztaáru termelő-feldolgozó üzemet Kisvárdán. A beruházással 300 új munkahely jött létre, a családi vállalkozás 100 százalékban exportra termel fagyasztott tésztatermékeket.

A változó gazdasági körülmények következtében előremenekült az 1991 óta családi vállalkozásként működő zalaszentgróti cég ezzel a beruházással - ugyanis a nyugat-dunántúli munkaerőpiac beszűkülése egyre inkább korlátozta, ellehetetlenítette a további működését. Az évi 1, 5 milliárd forintos nettó árbevételt elérő, évi 1000 tonna készterméket előállító cég 2016-ban döntött a szabolcsi beruházásról, így a kivonulás helyett egyértelműen a maradás mellett kötelezte el magát a majdnem 30 éves múlttal rendelkező vállalkozás.

Az új, a második ütemben megújuló energia felhasználását lehetővé tevő élelmiszeripari tevékenységét már a Bourgogne Gastronomie Kft. fogja működtetni, mintegy 300 embernek munkát adva. A Kisvárdán gyártott termékek száz százalékában exportra kerülnek, elsődleges piacuk a többi között szigorú állategészségügyi törvényeiről is ismert Franciaország – mondta el a Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója, Kötél Bernadett.

Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja az átadóünnepségen úgy fogalmazott: egy ilyen beruházás a hivatal számára azt jelenti, hogy bővülnek a munkahelyek. „Még közelebb kerülünk ahhoz a 2010-es ígérethez, miszerint egymillió új munkahely jön létre.”

A kormánymegbízott emlékeztetett arra, hogy megyénkben ebben az évben több mint 10.500 ember munkába állását segítette elő munkaerő-közvetítés, illetve támogatott munkahelyek létrehozásával. A most átadott beruházás 300 új munkahelyet jelent a térségben élők számára – tette hozzá.

Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a város példaértékű együttműködést valósított meg a beruházó céggel, így előmozdítva Kisvárda fejlesztési elképzeléseit. Az önkormányzat stratégiai eleme, hogy az új beruházások révén új munkahelyek jöjjenek létre, ami az itt élők megélhetési körülményeit könnyíti, biztonságossá teszi.

Leleszi Tibor a jövőre nézve elmondta, hogy a város olyan gazdaságösztönző tevékenységet kíván létrehozni - elsősorban mezőgazdaság, ipar -, melynek révén a betelepülni szándékozó, vagy már üzemelő vállalkozásoknál új munkahelyek jönnek létre.

Dr. Seszták Miklós kormánybiztos, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője beszédében rámutatott: nagy vállalkozás volt, hogy a Dunántúlról ide, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, Kisvárdára hozták a vállalkozást. A kormánybiztos úgy fogalmazott, Kisvárda az összefogást tudja hozzáadni a vállalkozáshoz. „A kormányzat, a város és a régió nevében egy dolgot tudunk mondani: ránk mindig számíthatnak. Érezzék itthon magukat Kisvárdán!”

A cég Kisvárdán saját házába visszatöltött, vajazott éti csiga, illetve sós és édes fagyasztott tészta termékeket gyárt.

A későbbiekben egyre bővülő kínálattal terveznek, így gyümölccsel, hússal, csigával töltött tésztákkal lesz teljes a kínálat. A termékeket elsősorban nagykereskedők, nevesebb áruházláncok, luxuséttermek, nívósabb vendéglátóhelyek vásárolják meg.

- FrissMédia -