NAGYVILÁG
Belföld
#nyitott bíróság
Három iskola diákjai a tárgyalóteremben
A Nyitott Bíróság program továbbra is népszerű Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében. A Nyíregyházi Járásbíróság büntető ügyszakos bírái, dr. Szilvásiné dr. Sándor Ágnes és dr. Szilvási Péter mintegy százfős hallgatóság számára tartott előadást a Nyíregyházi Törvényszék dísztermében 2019. április végén.

Ezúttal három nyíregyházi tanintézmény, a Krúdy Gyula Gimnázium, a Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium és a Bem József Általános Iskola tanulói látogattak el a bíróságra. Közös osztályfőnöki óra keretében dr. Szilvásiné dr. Sándor Ágnes prezentációval illusztrált előadás során mutatta be az igazságszolgáltatás hivatásrendjeit, feladataikat, illetve kitért arra is, hogy miben különbözik egymástól az ügyészek, az ügyvédek és a bírók munkája

Az érdeklődő fiatalok kérdéseire válaszolva dr. Szilvási Péter felhívta a figyelmet az internetes ismerkedés, kapcsolatteremtés veszélyeire. Elmondta, hogy tapasztalata szerint e körben nagyon sok a látens bűncselekmény, melyről hallgatnak az érintettek, nem mernek beszámolni az őket ért zaklatásról. Bátorította a gyermekeket, hogy beszéljenek az ilyen problémákról a szüleikkel, tanáraikkal, s jelezzék, ha úgy érzik, hogy valaki ártó szándékkal közelít hozzájuk.

A diákok és tanáraik rendkívül hasznosnak értékelték a bírák jogtudatosság erősítésére irányuló, készséges tájékoztatóit.