AKTUÁLIS
Három ember életét mentette meg egy kicsi szerkezet Nyírmihálydiban
​Már lefekvéshez készülődött az a háromfős család, akik vasárnap kisdózisú szén-monoxidot lélegeztek be. Ha nincs a házban felszerelve az életmentő szén-monoxid érzékelő, a család minden bizonnyal soha nem ébredt volna fel.

A fiatal házaspár és 9 hónapos kislányuk Nyírmihálydiban, egy szépen felújított takaros kis családi házban élnek. Amikor megvették a házat, az édesapa egyik első feladata volt, hogy szerezzen egy szén-monoxid érzékelőt. Ez a döntése mentette meg a családja életét vasárnap este.

A család lefekvéshez készülődött, amikor vészjósló szirénázás hasított bele a vasárnap esti rutinba. A gyermek már megfürdött, lassacskán álomra hajtotta fejét. Tamás pont a fürdőszobában volt, amikor megszólalt a konyhában felszerelt érzékelő. Azonnal kitessékelte a családját, ablakot nyitott és hívta a 112-őt. A kiérkező nyíradonyi hivatásos tűzoltók igazolták a szén-monoxid jelenlétét a házban.Az egység méréseket végzett, és kimutatta a mérgező gázt a lakásban, ahonnan három embert kivizsgálásra kórházba szállítottak a mentők. A helyszínre érkeztek a gázszolgáltató munkatársai is, és ideiglenesen kizárták a hálózatból az ingatlant.

A kórházi vizsgálatokat követően a családot hazaengedték. Szerencsére csak az édesapa lélegzett be a színtelen, szagtalan gázból kis mennyiséget. Éjszaka nem mertek otthon aludni. A kéményseprők is átvizsgálták az épületben fellelhető fűtőeszközöket és a kéményeket is ellenőrizték.

Elsődleges információink szerint a szén-monoxid szivárgást a fürdőszobában felszerelt vízmelegítő meghibásodása okozhatta.

Mi is az a szén-monoxid?

A szén-monoxid (vegyjele: CO) az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, hisz ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen a tünetek, vagyis a rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat.

Ha minden óvintézkedést megtettünk, tehát a berendezéseinket, épületgépészeti rendszerünket műszakilag megfelelő állapotban tudjuk, biztosított ezek levegő-utánpótlása, tisztában vagyunk az együtt üzemeltetés veszélyeivel, valamint beengedtük a kéményseprőt a lakásba, akkor megfelelő biztonságban tudhatjuk magunkat, szeretteinket és háziállatainkat. Azonban, még ez sem zárja ki egy hirtelen meghibásodásból fakadó szén-monoxid-mérgezés veszélyét.

Ha növelni akarjuk a biztonságunkat, akkor érdemes szén-monoxid-érzékelőt vásárolni.