SPORT
Labdarúgás
Három csapat, egy cél - államtitkárok is labdába rúgnak pénteken Baktán
Nyolcadik alkalommal adnak egymást randevút az egyház és a törvény szolgái a zöld gyepen egy labdarúgómérkőzés erejéig, de ezúttal - megyénkben első alkalommal - a parlamenti foci válogatott is labdába rúg pénteken Baktalórántházán.

A Nyíregyházi Törvényszék könyvtártermében beharangozó sajtótájékoztatón jelentették be a nem mindennapi eseményt. Május 10-én a Magyar Jogászegylet, a Magyar Görögkatolikus Pap és Papnevelő Intézet, valamint a parlamenti labdarúgó-válogatott focistái küzdenek egymással Baktalórántháza felújított sportlétesítményének gyepén. Az országosan is egyedülálló, papi fociként is ismert eseményt először 2011-ben rendezték meg Tassy Tamás ötlete alapján.

A torna egyik fővédnöke, dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke a sajtótájékoztatón rámutatott, hogy egy sportesemény beharangozására egy bírósági épület talán nem a megszokott közeg, de annak ismeretében, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) ezt az évet a család, a karrier és az egészség jegyében tölti, már nem is olyan rendkívüli a helyszín.

A Törvényszék, mint minden évben, most is több taggal képviselteti magát a Magyar Jogászegylet csapatában. A labdarúgótorna kiválóan illeszkedik az előbb említett család, karrier, egészség programsorozatba – jegyezte meg.

Dr. Kozmáné dr. Váradi Katalin, a Megyei Jogász Egylet elnöke a Magyar Jogászegylet csapatáról szólva elmondta, hogy a több évtizedes hagyományoknak megfelelően minden évben megrendezett „Paragrafus-Kupa” teremlabdarúgó mérkőzéseken résztvevő játékosok közül kerülnek ki a válogatott csapattagok.

Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, aki a Parlamenti Sport Egyesület tagja, a parlamenti válogatottról szólva kiemelte, hogy évente 20-30 felkérésnek tudnak eleget tenni.

„Ha az imádságon múlna, valószínűleg a rózsafüzér társulat nyerné az olimpiát. De ez nem így van, bár a hit az erőt ad” - jegyezte meg Szabó Tamás, a Nyíregyházi Egyházmegye Pasztorális helynöke az elhangzottakra reagálva.

Szabó Tamás rámutatott a „játékos ember” lényegére: amikor a labdával közösen találkozunk, jóllehet három csapatban, de egy közös cél érdekében kezdünk el focizni. A bíró, a jogász, a parlamenti képviselő, a pap is ember, „játékos ember”. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy bár az élet különböző területein sokszor ellentétes érdekeket képviselnek a játékosok, a pályán ez eltűnik és egy nemes cél érdekében kepések összefogni. Ez a nemes cél az, hogy a rendezvény bevételét a Szent Damján-tábor támogatásra fordítják, melyben egészséges fiatalok fogyatékkal élő társaikat táboroztatják.

Nagy Lajos, Baktalórántháza polgármestere a sportesemény házigazdájaként örömének adott hangot, hogy a 4 000 fős kisvárost választották ebben az évben helyszínül.

Mint emlékezetes, 2017-ben Csenger, ’18-ban Fényeslitke adott otthont a nemes küzdelemnek.


- FrissMédia -