KULTÚRA
Hamupipőke - premier a Móricz Zsigmond színházban
Halasi Dániel vitte színre Gioacchino Rossini - Romhányi József - Kardos Tünde - Sediaszky Nóra - Perczel Enikő víg meseoperáját, a Hamupipőkét. Bár a darab gyermekek kegyeiért verseng, az őket elkísérő szülők sem maradnak meglepetés nélkül, ha szeretik a könnyed áriákat, amelyek jó részét a vájt fülű operabarátok sem igazán ismerik. Előzetesen annyit, hogy kellemes, vidám dallamokról van szó a címszerepet játszó Munkácsi Anita interpretálásában.

A történet nem pontosan követi Grimm meséjét. Itt is meghívják a bálra lányokat, de előbb a herceg álruhában eljön őket megtekinteni és küldöttével is próbára teszi a hölgyek jóságát. A bálon aztán kiderül, hogy ki az igazi herceg és nem kell hazaszöknie sem Hamupipőkének, más a csavar a történetben.

Egy fiatal lány igazi mozaikcsaládban él – édesanyja meghalt, az apja valójában nem az apja, bár talán mégis az; a testvérei nem a testvérei, bár annak mondják őket; hivatalosan még ő maga sem létezik, mert szerető rokonai törölték a családi névjegyzékből. Egy nap azonban minden megváltozhat: az új, fiatal király házasodni készül, és inkognitóban szeretné kiválasztani a megfelelő lányt, hogy az ne a rangját, hanem valódi önmagát szeresse.

Az igazi keresése közben elvetődik ehhez a furcsa családhoz is… Itt kezdődik Hamupipőke története, amelyet ezúttal egy kicsit másképp mesélnek el a szereplők, bár a népszerű kellékek most sem hiányoztak: a lencseválogatás, a csodás segítők, és természetesen az üvegcipő.

A Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán megelevenedő történet igazi ősbemutató és abban is kuriózumot jelent, hogy a Hamupipőke-feldolgozások sorában először vegyíti – önálló darabként – Romhányi József virtuóz adaptációját Rossini azonos című vígoperájával. Az így születő előadás több generáció számára is átélhetővé teszi a jól ismert mesét, melynek talán legfontosabb üzenete, hogy minden körülmények között higgyünk az álmainkban és hogy valójában akkor sem vagyunk egyedül, amikor a legmélyebbnek érezzük magányunkat és kétségbeesésünket.

Hamupipőke.............................................................................................. MUNKÁCSI ANITA


Don Magnifico/Hétzsákné............................................................................ URMAI GÁBOR


Tisbe/Aranyka...................................................................................... SZÉLES ZITA


Clorinda/Gyöngyike...................................................................................... HORVÁTH RÉKA


Ramiro/Gáspár, a királyfi.................................................................. MARTINKOVICS MÁTÉ


Alidoro/Szakács-Takács-Kovács..................................................................... TÓTH KÁROLY


Dandini/Pitvarmester....................................................... HORVÁTH SEBESTYÉN SÁNDOR