AKTUÁLIS
#elektromos autótöltő
#Nyíregyháza
#zöld rendszám
Hamarosan Ajakon és Kisvárdán is
A 2018. november 30. Belügyminisztériumi adatok alapján több mint kilencezer darab zöld rendszámos autó van Magyarországon, ebből 4009 darab, ami tisztán elektromos meghajtású. Nyíregyházán 2018. december 31-ig 56 db zöld rendszámmal ellátott autó került üzembe, ebből 14 darab kizárólag elektromos meghajtású.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a megyeszékhely 5 frekventált pontján biztosított lehetőséget arra, hogy az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. elektromos autótöltőket létesítsen. Így a Bujtos, Körte, valamint a Tavasz utcán 1-1 db „AC” gyorstöltő került telepítésre, ahol töltőoszloponként egyidejűleg 2 gépjármű töltése és parkolása lehetséges. A Dob utcán 1 db 22kW-os „DC” (villám) töltőoszlop - itt egy gépjármű töltésére és parkolására van lehetőség, míg a a Szabadság téri töltőnél „DC” (villám) autótöltő egyidejűleg 2 gépjármű töltését szolgálja ki.

Napjainkban már mintegy 10 000 zöld rendszámos autó fut a hazai utakon, amelyek közel fele tisztán elektromos meghajtású. Társaságunk számára is kiemelten fontos a fenntarthatóság és a CO2 kibocsátás csökkentése, ezért a megnövekedett publikus töltési igényeket szem előtt tartva létesítjük gyors- és villámtöltőinket, mellyel szintén igyekszünk hozzájárulni az elektromobilitás széleskörű magyarországi elterjedéséhez. A tavalyi rendkívül intenzív év ellenére töltőtelepítési lendületünk továbbra is tart, nap mint nap létesítünk töltőberendezéseket: Budapest mellett 70 vidéki településen adtunk már át töltőket

– mondta el a létesítésekkel és fejlesztésekkel kapcsolatban a mai átadó ünnepségen dr. Ugron Gáspár Gábor, az e-Mobi ügyvezető igazgatója.

Dr. Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere elmondta, hogy a közlekedés „zöldülésében” már kézzelfogható eredmények láthatók. Most újonnan telepített töltőkkel 12-re nőtt az elektromos autótöltők száma Nyíregyházán.

A Korzó Bevásárlóközpont mélygarázsának -2. szintjén 6 db 22 kW-os AC töltő működik, az egyik élelmiszer áruházlánc parkolójában 1 db 22 kW-os AC töltő működik. A beruházás illeszkedik a város azon törekvéséhez, hogy csökkentse a károsanyag kibocsátást a közlekedésben, ezzel javítsa a levegő minőséget. Ezen célkitűzés egyik nagy lépése volt a 2018-ban üzembe állított 41 db CNG autóbusz használata is a közösségi közlekedésben.

Nyíregyháza egész területén a zöld rendszámú autók részére ingyenes a parkolás.

Az e-Mobi tevékenységeinek egyik legfőbb motivációja a minél nagyobb CO2 megtakarítás. Ezért nemcsak a magánhasználatban lévő, de a központi költségvetési szervek és az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok által használt autóflottában is szorgalmazza az elektromos autók számának növelését. Ennek érdekében 2017-ben elindult a kormányzati elektromos gépjárműflotta projekt, melynek célja, hogy 2030-ra elérjék a 30%-os arányt ezen intézményeknél.

Az intézkedés eredményeként folyamatosan növekszik az állami járműflottában az elektromos meghajtású járművek aránya. 2018-ban így már összesen 85 darab tisztán elektromos autó állt szolgálatba: 14 megye és Budapest 48 intézményében. Ezen autók napi használatából eredő CO2 kibocsátás-megtakarítása mostanra meghaladta a 121 tonnát, és a 802 911 km kilométer futásteljesítményt. Számos autót többek között oktatási intézmények, egyetemek, nemzeti parkok használnak, ahol vitathatatlan az autók mintaadó szerepe.