KULTÚRA
Múlt idő
Hadtörténeti konferencia Nyíregyházán
Hadtörténeti konferenciát rendeznek az 1919-ben alapított Nemzeti Hadsereg és az 1922 januárjában létrehozott Magyar Királyi Honvédség megalakulásának bemutatására csütörtökön és pénteken a Nyíregyházi Egyetemen.

A csütörtöki megnyitón Berkecz Gábor, a Honvédelmi Minisztérium köznevelési osztályának vezetője köszöntőjében kiemelte, az elmúlt több száz évben szinte nem volt olyan évszázad, amikor a magyar haderő és a honvédség megszervezése vagy fejlesztése belső vagy külső okok miatt ne került volna előtérbe.

Történeti áttekintésében kifejtette, a vesztes első világháború és az ennek következményeként bekövetkező politikai belharcok és gazdasági összeomlás, majd a román megszállás után fokozottan igény volt a nemzeti haderő megteremtésére.

A gazdaság helyreállítása és a klebelsbergi oktatási-kulturális reformprogram mellett sikerült a szinte a semmiből létrehozni előbb a Nemzeti Hadsereget, majd a Magyar Királyi Honvédséget. Elődeink munkája szükséges és elengedhetetlen volt, már ők is felismerték, hogy Magyarország csak erős honvédséggel létezhet és működhet - hangoztatta az osztályvezető.

A Honvédelmi Minisztérium, a Nyíregyházi Egyetem, a Jósa András Múzeum, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közreműködésével megrendezett eseményen megnyitották a témában készített, tablóképekből nyílt kiállítást is.

Vinnai Győző történész, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntő beszédében hangsúlyozta, a román megszállás idején, 1919-ben Horthy Miklós vezetésével létrejött Nemzeti Hadsereg az idegen katonák kivonulása után képes volt konszolidálni a hadihelyzetet, de a trianoni békeszerződés jelentősen meggyengítette a hadsereget.

Ilyen viszonyok között kellett a Magyar Királyi Honvédséget megszervezni, ami 1922-re sikerült - emlékeztetett Vinnai Győző.

A konferencián megnyitó beszédet mondott Halkóné Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja, előadást tartott többek között Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója is.

- MTI -