AKTUÁLIS
Ha szakmát választ, itt mindent megtanulhat!
135. tanévét kezdte meg idén szeptemberben a Kisvárdai SZC. II. Rákóczi Ferenc Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, mely szakmai előadásokkal egybekötött pályaválasztási kiállítást szervezett három napon keresztül.

Az intézményben nappali tagozaton, 36 osztályban 830 diák tanul jelenleg, felnőttoktatásban 10 szakmacsoportban 679 hallgatót tanítanak. Képzéseik között a vendéglátás-turisztika, a gépészet, az informatika, a közlekedésgépész, az egészségügy, az épületgépészet, a kereskedelem, a pedagógia és a sport szakmákban indítanak osztályokat a következő tanévben. Szakközépiskolai osztályban, tíz szakmacsoportban, mint szociális szolgáltatások, gépészet, vendéglátás-turisztika, faipar, építészet, kereskedelem-marketing, élelmiszeripar, elektrotechnika-elektronika, könnyűipar és informatika szakképzések indulnak. Érettségire épülő 2 éves szakmai képzéseik pedig: vendéglátás szervező, informatikai rendszerüzemeltető, mechatronikai technikus, pedagógiai és családsegítő munkatárs.

A szakmai képzéseknél egyre nagyobb jelentősége van a szakmai gyakorlati oktatásnak külső gyakorlati helyeken, így az iskola közel 120 gyakorlati munkahellyel van kapcsolatban, ahol a tanulók tanulószerződés rendszerében ösztöndíjban részesülnek. Jelentős kapcsolatuk alakult ki továbbá a helyi és térségi önkormányzatokkal, szociális nonprofit szervezetekkel, szintén ösztöndíjas juttatással. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a hiányszakmák (hegesztő, ipari gépész, épület,- és szerkezetlakatos, villanyszerelő, pék, gyakorló ápoló) képzéseire, amelyekben tanulmányi eredménytől függően ösztöndíjban részesülnek a tanulók.

Az intézmény aulájában szervezett pályaválasztási kiállítás a tanulók divatbemutatójával kezdődött, melyen minden szakmacsoportot a rájuk jellemző munkaruhában vonultattak fel. Három napon keresztül, minden szakmának egy-egy standot állítottak, ahol az érdeklődő fiatalok a szakmákat bemutató interaktív játékokban is részt vehettek.

Az Európai Szakképzési Hét keretében zajlott kiállítás szakmai előadásokkal is gazdagította az érdeklődést: a tanulószerződés és jogszabályok változásáról, pályázati lehetőségekről, az Új Nemzedék-Nemzeti Tehetség Programról tartottak előadásokat. Szakmai karrierjükről, életútjukról tartottak prezentációt helyi vállalkozók: Szemján Tibor/Aranycipó Pékség/, ifj. Komlós Attila/ Komlós és fia Kft./ és Vári László/Vári-Vill Kft./.

A három napos pályaválasztási kiállítás minden napja szülői értekezlettel zárult.

- Friss Média -