PUZZLE
Cukiság
#Madagaszkár
#maki
#vari
#született
#Nyíregyházi Állatpark
Ha a melegtől még nem olvadt el, ettől biztos elfog
Különleges maki bébik, vörös vari négyesikrek (Varecia rubra) születtek a Nyíregyházi Állatparkban.

A Madagaszkár szigetén őshonos ritka makifélék most estek át első orvosi vizsgálatukon, ahol dr. Biácsi Alexandra a park egyik állatorvosa megmérte a testtömegüket, az ivarukat - ezt követően egyedi azonosítóval is ellátta őket. A jelenleg hathetes makibébik hősiesen tűrték a vizsgálatot. Az állatorvosi ellenőrzésen kiderült az is, hogy kettő hím, kettő nőstény - egyenként 350 grammos - utóddal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark vörös vari csapata.

A vari a legnagyobb termetű maki faj. A többi makitól eltérően nem hordozza kicsinyeit a testén, hanem a saját maga építette fészekben hozza világra fejletlen utódait, akik másfél-két hetes korban merészkednek ki először a biztonságot nyújtó menedékből. A Nyíregyházi Állatpark vörös vari tenyészpárja az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett lengyel és cseh állatkertből. Az apróságok 100 napnyi vemhesség után születtek meg. Eleinte az anyaállat sokat tartózkodott kölykei mellett, hogy szoptassa és melengesse a picurokat.

Az apróságok jelenleg hathetesek és már a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozognak miközben már az anyatejet kóstolgatják és édes, lédús gyümölcsökkel ismerkednek.

Szemük színe az első két hétben kék volt, majd 15 naposan változott ragyogó sárgává. Vörös mintázatuk - mely szembeötlő -, a fák lombkoronájában kiváló rejtő színt biztosít számukra. Kommunikációjukban a hangjelzések a legfontosabbak - olykor harsogó kiáltásuk olyan mint egy horrorfilm hangeffektusa.

A különleges fajnevet (vari) a bennszülöttek adták nekik. Napimádó szent állatnak -Vari candanas-nak- nevezték őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.

Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik élőhelyükön, ám a civilizáció megszüntette ezt a védettséget, így napjainkban is az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes csökkenése miatt állományaik folyamatosan csökkennek.

Jelenleg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kritikusan veszélyeztetett fajnak minősítette, ezért is fontos a zárt tartási körülmények közötti koordinált tenyésztésük.