NAGYVILÁG
Gyorsuló ütemben emelkedtek a termelői árak Kínában augusztusban
Gyorsuló ütemben emelkedtek, 13 éves csúcsra nőttek a termelői árak Kínában augusztusban a nyersanyagok drágulásának hatására, miközben a fogyasztói árak növekedési üteme enyhén mérséklődött.

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön közölte, hogy a termelői árak éves alapon 9,5 százalékkal, 2008 augusztusa óta a legnagyobb ütemben nőttek augusztusban. Elemzők a júliusival azonos, 9 százalékos növekedésre számítottak augusztusra is.

A termelői árak emelkedését augusztusban egyebek mellett olyan cikkek árának növekedése okozta, mint a nyersolaj és a szén. Az utóbbi ára egyébként kedden rekordszintre nőtt azokra a félelmekre, hogy ellátási nehézségeket okozhatnak a koronavírus-járvány miatti újabb korlátozó intézkedések.

Havi összevetésben a termelői árak 0,7 százalékkal nőttek a júliusi 0,2 százalékos emelkedést követően.

Ugyancsak a statisztikai hivatal közölte, hogy a fogyasztói árak növekedése éves összevetésben 0,8 százalékra lassult a júliusi 1 százalékról. Elemzők 1 százalékos áremelkedést vártak augusztusra.
Havi összevetésben a fogyasztói árnövekedés 0,1 százalékra mérséklődött a júliusi 0,3 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában az áremelkedés gyorsulására, 0,5 százalékra számítottak.
Az élelmiszerek és energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 1,2 százalék volt augusztusban éves bázison. A növekedés üteme lassult a júliusi 1,3 százalékhoz képest.

-MTI-