AKTUÁLIS
#állatkínzók
#Nyírbogát
Gyomorforgató bűz, állati maradványok a nyírbogáti állatkínzóknál
A házaspár egy éve már lebukott, most egy hosszas nyomozás eredményeképp holnap dönt a bíróság arról, hogy elfogadja-e az ügyész érvelését. A nyírbogáti állatkínzó házaspárt az ügyész 30 napra minimum rács mögött szeretné látni. Erre még nem volt példa hazánkban. Stábunk a helyszínen járt, amit ott láttunk, legrosszabb rémálmainkban se térjen vissza.

Nyírbogát már egyszer – egy éve – bekerült a híradásokba a házaspár viselt dolgai miatt. Akkor is állatkínzás miatt, akkor a felderített embernek, s állatnak sem való körülményeket a hatóságok felszámolták. A házaspárt ez nem zavarta, s mondhatni ott folytatták, ahol abbahagyták; annyi változtatással, hogy egy utcával lejjebb tartották emberelten körülmények közt az kutyákat.

A szomszédok elképedve figyelték az eseményeket, éjszaka a kutyák ugatástól nem lehetett aludni, nyáron szellőztetni nem tudtak az iszonyú bűztől.

A település polgármester asszonya, dr. Rizsák Ildikó elmondta, hogy hetente kaptak bejelentést a szomszédoktól, a házaspár egyik tagjával szemben emiatt több hatósági eljárás van folyamatban, de a végső megoldást egy precedens ítélet jelentené, ami talán visszatartó erővel bírna.

A nyírbogáti házaspár gyakorlatilag kizsigerelte a kutyákat. A szerencsétlen állatoknak egy dolguk volt: minél több utódot hozzanak a világra és azt addig szoptassák, amíg el nem adják őket, jellemzően külföldre.

Az egy évvel ezelőtt felszámolt állatfarmon még a mai napig terjeng az állati ürülék orrfacsaró szaga, esőben ez hatványozottan érződik – mondja egy helyi lakos. A porta főépülete valamikor 2019 őszén égett le, azóta sem hozták rendbe, mint ahogyan a portához tartozó kennelek sokasága is üres. Innen több tucat kutyát vittek el 2019 tavaszán.

Az egyik most felszámolt állatfarm innen egy utcával lejjebb található. Rendezetlen – gazdátlannak tűnő porta - kitört ablakok, gyomos udvar, s tucatszám a húsos rekeszek és fagyasztóládák sora. Az egyikben rothadó csirke láb, a másikban hemzsegő csontkukacok. Iszonyú a látvány, s mindezt az egyik szomszéd kertjéből láttuk, ahol közel egy éve nem tudnak szellőztetni, az udvarra nem tudnak kimenni, mert a bűz gyomorforgató.

Tegnap, több hónap után először volt első nyugodt éjszakájuk a szomszédok, merthogy az állatkínzó, kizsigerelő házaspárt a rendőrség bilincsbe verve elvitte, az ügyész meg kezdeményezte az előzetes letartóztatásukat.

Ami megdöbbentő, hogy ilyen körülmények között, "családi” környezetben akarta nevelni a házaspár harmadik gyermeküket. Kettőről már a születésüknél lemondtak. Csakhogy a hatóságok látva a brutális állapotokat, nem engedélyezték, hiszen nem, hogy egy gyermeknek, de még egy kutyának sem megfelelőek a körülmények.

Kecskéket is tartottak, hogy legyen tej a kutyakölyköknek, volt, hogy a kecske elpusztult, s azt állítólag a telken lévő gödörbe földelték el.

A nyomozó hatóság 2020. június 30. napján kutatást tartott az újabb ingatlanokon, ahonnan összesen 58 kutyát, 7 kecskét és 5 db macskát foglaltak le és mentettek ki. Az állatokat rendkívül szűk helyen tartották, etetésükről és itatásukról nem gondoskodtak, a szoptatós anyakutyák az éhezés következtében legyengültek. Hasonlóan jártak, a gyanúsítottak által a kutyák szoptatása céljából vásárolt kecskék is. Egyik tanyájukon a gyanúsítottak olyan rövid láncon tartottak több kutyát is, hogy azok nem tudtak mozogni. Több anyakutyát is kölykeivel együtt az udvaron elhelyezett hűtőládákba zártak, melyeknek tetejét egy karóval kitámasztották levegőzési céllal.


Az ügyészség szerint a férfi és a nő állatkínzás bűntettével gyanúsíthatóak megalapozottan, amelyért 3 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Figyelemmel arra, hogy a gyanúsítottak az ellenük folyó nyomozás során ismét elkövették az állatkínzás bűntettét, ezért az ügyészség szerint fennáll a bűnismétlés veszélye, amit csak úgy lehet megakadályozni, ha a bíróság elrendeli a letartóztatásukat. Továbbá fennáll a veszélye annak is, hogy szabadlábon akadályoznák a nyomozást, például a bizonyítékok eltüntetésével, ami szintén indokolja a letartóztatásukat.