AKTUÁLIS
Gyógyfürdő lett az Aquacinema Kisvárda
Az Aquacinema kútjaiból eddig is gyógyvíz tört fel és az idei szezontól ez már a fürdőkomplexum nevében is megjelenik.

Kisvárda négy saroktornyos, középudvaros, árkádos, belső homlokzatos reneszánsz várkastélyának kertjében a XIX. század óta működik a várfürdő, melynek vize gyógyhatású. A 2020-ban újjáépített kisvárdai Várfürdő Aquacinema gyógyfürdő Kisvárda néven 4 hektáron 16 csúszdás csúszdaparkkal, 50 méteres feszített víztükrű versenymedencével, csendes és hagos élménytérrel várja ismét a látogatókat.

Megyénk első palackozott gyógyvize Kisvárdához köthető. Az öreg Tutkovics bácsi egy életen át kutatta a vizet Kisvárda alatt, mint egy kincskereső. Az ő ősei ásták az első kutakat, fakádakba buzgott a hideg víz. A forró érig nem juthattak el. Tutkovics bácsi megérte, hogy 1971 júliusában fürödhetett a kisvárdai strand gyógyító vizében.

A várfürdő területén található rendkívüli hőhozamú termálkutak vizét vizsgálva 28 féle kémiai elemzés alapján kimutatták, hogy a termálvíz klór-, kálium-, nátrium- és egyéb iontartalma magas. Jódtartalma pedig még a vezetékes ivóvíznél is lényegesen töményebb: annak négyszerese. A fluor tartalma is igen kedvező. A várstrand termálvízének valamennyi tulajdonságát egybevetve egy igen kiváló alkáli hidrokarbonátos, jódos vizet találtak, mely feltétlenül gyógyhatású – olvasható egy 1974 decemberében publikált tanulmányban.

- FrissMédia -