KULTÚRA
Gasztro
#Irán
#kebab
#csirke
#grill
Grillezzünk most másképpen!
Itt a nyár és szépen fogy a faszén az áruházakban és a benzinkutaknál. Miért ne kerülne most valami új a grillrácsra?

Nemcsak a nyár van itt, hanem a foci vévé is, és ez alól mi sem tudjuk függetleníteni magunkat. A minap a vendéglátó Oroszország konyhájáról közöltünk összeállítást, most pedig a Marokkó ellen tegnap győzelmet aratott Iránból hoztunk ízeket.

Iránban millió féle kebab van, például a darált húsból széles vasnyársra tapasztott kubideh, a bárányfiléből készült barg. Mindkettőre azt mondják: szoltani, vagyis olyan pazar, hogy a szultánnak való. De a faszénen megfüstösödött, szaftos, szájban szétomló dzsudzseh (csirke) kebabbal kevés étel veszi fel a versenyt. Hozzá grillezett paradicsom és paprika, sáfrányos rizs jár - az utóbbi néha apró, édes-savanyú, bordó bogyóval, zereskivel megszórva, amit nyugodtan helyettesíthetünk mondjuk áfonyával. Már napokkal korábban megvehetjük a csirkenyársakhoz a húst, hisz az az igazi, ha érik még néhány éjszakát a hűtőben és omlóssá varázsolja a sok fűszer, olívaolaj, citromlé.

Hozzávalók:
1 kiló csirkemell filé
1 fej vöröshagyma, reszelve vagy apróra vágva
3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj
3-4 evőkanál frissen facsart lime vagy citromlé
1 teáskanál sáfrány, 2-3 kanál forró vízben feloldva
2 teáskanál só
1 teáskanál fekete bors
csipetnyi pirospaprika
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál mustár
fél teáskanál sáfránylé

1. Vágjuk nagyjából 5x5 centis kockákra a húst. Egy tálban keverjük össze a hagymát, az olívaolajat, a citromlevet, a folyékony sáfrányt, a sót, a paprikát, a borsot, a római köményt, és a mustárt.

2. Forgassuk bele a csirkét, győződjünk meg arról, hogy a páclé mindenhol beborítja a darabokat. Fedjük le fóliával, és legalább 6-8 órára tegyük a hűtőbe.

3. Húzzuk a csirkedarabokat fémnyársra, helyezzük a nyársakat a faszénparázsra, és süssük át őket.

Aztán már csak annyi a dolgunk, hogy paradicsomot, paprikát grillezzünk hozzá és sáfrányos rizzsel, joghurttal, salátával, zöld fűszerekkel, savanyúsággal körítsük.

dzsudsze

A rizst így készíthetjük iráni módra:

Hozzávalók, szintén 4 személyre:
3 csésze hosszúszemű Basmati rizs
8 csésze hideg víz
2 teáskanál só
3/4 csésze növényi olaj vagy vaj
2 evőkanál natur joghurt
fél teáskanál sáfrány, 4 evőkanál forró vízben feloldva

1. Mossuk meg a rizst egy nagy tál langyos vízben. Öntsük le a vízet, és ismételjük ezt meg ötször, amíg a rizs teljesen tiszta nem lesz.

2. Egy nagy tapadásmentes edényben forraljuk fel a vizet a sóval együtt. Tegyük bele a rizst, és forraljuk 6-10 percig. közben kétszer keverjük meg fakanállal, hogy ne ragadjon le egy rizsszem sem az edény aljára. Ha a rizs feljön a víz tetejére, zárjuk el a lángot.

3. Öntsük a rizst szűrőbe, öblítsük le 3 csésze langyos vízzel.

4. Egy tálban keverjünk össze fél csésze olajat 2 szedőkanálnyi rizzsel, fél csésze langyos vízzel, és 1 evőkanálnyi sáfrányos vízzel. Öntsük ezt a keveréket a rizsfőző edény aljára. Ez adja majd a rizs aranyló kérgét, amit úgy hívnak, hogy tah dig.

5. Szedőkanalanként szedjük rá a rizst, úgy, hogy kúp formájú legyen.

6. Fedjük le az edényt, és főzzük a rizst még 10 percig, közepes lángon.

7. Egy csésze hideg vízbe keverjünk 4 evőkanál olajat, és öntsük rá ezt a rizsre, a maradék sáfrányos vízzel együtt. Aztán takarjuk be az edényt egy tiszta konyharuhával, és tegyük vissza a fedőt. Csavarjuk le kicsire a lángot, és további 50 percig főzzük a rizst.

8. Helyezzük a még mindig letakart edényt 5 percre hideg, nedves felületre, hogy a kéreg szépen fel tudjon jönni.

9. Már csak a tálalás jön. Tegyük rá a tálat az edényre, és óvatosan fordítsuk meg. A rizs aranykérgű tortaként fog tündökölni az asztalon. De azt is megtehetjük, hogy piramist kanalazunk a tálra a lábasból és a kérget külön szedjük fel fakanállal, aztán a rizs köré terítjük.

Az élet szép. Jó étvágyat hozzá!

- Friss Média -