AKTUÁLIS
#klímavédelem
#szabolcs megye
Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan - stratégiánk már van rá
Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy közel kétéves munkával elkészült Szabolcs-Szatmár-Bereg megye klímastratégiája, éghajlatváltozási platformja.

Ezt a dokumentumot Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlése április 19-én fogadta el - jelentette be az elnök. A projekt eredményeként kidolgozott klímastratégia fő célja a megyei társadalmi, gazdasági szereplők felkészítése a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra, valamint a szükséges intézkedések, beavatkozási irányok hatékony végrehajtásának elősegítése érdekében az együttgondolkodás előmozdítása.

A klímastratégia a klímaváltozás mérséklése mellett kiemelt hangsúlyt fektet a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos cselekvési irányok meghatározására is. "Ez a munka, amit most elvégeztünk, csak az első lépés, hiszen a tapasztalatokra, a partnerekre, platformtagokra építve tovább kell folytatni a jövőben" - mondta az elnök.

Szuhóczky Gábor, az Integráció a Minőségi Fejlesztésért Alapítvány alapítója beszámolt a projekt keretében tartott előadásokról. melyeken egyre több fiatal vesz részt. Az alapító kiemelte azokat a támogatásokat, melyek segítségével még vonzóbbá tudták tenni ezeket a programokat. (Ilyen rendezvény volt a kisvárdai klímastratégiai workshop a hulladékgazdálkodásról, amit 120-an követettek. (A kisvárdai rendezvényt a L.E.S.Z Feszt is támogatta - a szerk.)

Dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese elmondta, hogy a klímastratégia társadalmi egyeztetési folyamata március 28-án befejeződött. A társadalmi egyeztetés során érkezett vélemények, javaslatok szakmai szempontú vizsgálatát követően a módszertani útmutató és keretrendszer előírásainak figyelembevételével a klímastratégiát kiegészítették.

Lényeges elem volt a stratégia elkészítésében az úgynevezett UHG-leltár (üvegház hatást kiváltó gázok) elkészítése a megyében, hiszen a klímaváltozás legfőbb problémája - jelenlegi tudásunk szerint - ezeknek a gázoknak a kibocsátása. A rektorhelyettes kiemelte, hogy hazánkban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az a megye, ahol legnagyobb a hőmérséklet-emelkedés, meghaladta a plusz egy fokot is az elmúlt harminc évben.

Valamit tenni kell

A legfontosabb, hogy szemléletformálás, váltás menjen végbe a társadalom minden szegmensében. Mindenki érezze magáénak ezt a problémát. A "Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan" kimondottan igaz a klímavédelemre - hangsúlyozta Kovács Zoltán.

- FrissMédia -