AKTUÁLIS
#Besi
#Falus András
Gének és mémek a Besiben
Az immár 106 tanévet a háta mögött tudó Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium a város és környéke meghatározó szellemi központja nemcsak a nevelési-oktatási, hanem egyéb kulturális tevékenységek révén is.

Ezt a hagyományt folytatva és öregbítve hívták meg Falus András akadémikust, akit már harmadik alkalommal járt Kisvárdán. A „Gének és mémek” című előadására a "Sok kicsi sokra megy" elnevezésű tehetséggondozó program keretében került sor, a Nemzeti Tehetséggondozó Program támogatásával március végén.

A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Kar, Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének professor emeritusa előadásán a gimnázium diákjai és tanárai mellett a TIT Kisvárdai Szervezetének tagjai és számos külsős érdeklődő is részt vett, így több mint százan voltak az intézmény patinás dísztermében.

Professzor úr előadásában szemléletesen és közérthetően beszélt az örökölt genetikai jellegzetességekről, az ezek kifejeződéséért felelős belső és küldő környezet hatásairól. Ezen epigenetikai hatások részei lehetnek a mémek (példáúl. kulturális hatások, hagyományok, rítusok) is.

Külön kitért a rendszerszemléletű orvostudományban rejlő lehetőségeke is, melyek a jövő orvoslásának alapját jelenthetik. Az egyik résztvevő az előadás után meg is jegyezte, hogy az említett 4P módszer akár a jövő oktatásának is alapja lehet(ne). Ezeken kívül szó volt még a jövő orvosi kihívásairól, valamint a megoldási lehetőségekről is.

A már második éve működő tehetséggondozó programot úgy állították össze, hogy a tehetségígéreteket és a szunnyadó tehetségeket minél hatékonyabban tudjanak megszólítani - fejtette ki Tóth Szilvia szakmai vezető.

forrás: háromhatár.hu