KULTÚRA
#Gégény
#idősek
#Zalatnay Sarolta
#emlékezés
Gégény, ahol időkapu nyílt - fotók, videó
Gégény egy alig kétezer fős település, ami a Nyírségben, a Rétköz délkeleti szélén fekszik. Lakói a kisközség mindennapjait élik nap mint nap. Tegnap este azonban eljött a település mintegy 250 idős lakójának a várva várt találkozás. Merthogy remek érzékkel nyúlva a témához Zakor Ildikó, polgármester asszony Zalatnai Saroltát hívta meg a gégényi idősek napjára. Mint mondja, a település életében ez az egyik legfontosabb rendezvény.

És valóban, arra a 20 percre, amíg Cini az örökzöld slágereit énekelte, a közönsége - jellemzően hatvanon túl -, régmúlt idők emlékeit kutatva ki-ki egy elfeledett szerelemre, barátra vagy szüleik fakuló arcvonásaira emlékezett vissza. Abban a 20 percben sokan újraélték ifjúságukat, még annak ellenére is, hogy a visszaemlékezés olykor mély sebeket szakított fel.

"Csak a szépre emlékezem" - mondja Mária néni, aki nyolcadmagával maradt árván a háború miatt. Édesapja a fronton veszett oda: "nagyon nehéz volt apa nélkül", de édesanyánk mindig velünk volt. Piroska néni szerint régebben a családi kötelék sokkal esősebb volt, jobban összejártak, összetartottak a falubeliek. Arra a kérdésünkre, hogy mi az, amit ha tehetnének, megváltoztatnának a mostani világban: legyintenek, s a fiatalokra bíznák a változást, hogy egy kicsit jobb legyen. Nekik.

Gégény büszkeségei is felléptek

Október 26-ától, péntek esténként újra Fölszállott a páva „A döntök döntője” elnevezésű műsorban fellép majd Hoksz Attila, aki 2015-ben lett közönségdíjas, valamint Oszlánszki Patrik. A gégényiek egyként fogtak össze a népszerű televíziós tehetségkutató műsor szavazásán 2015-ben. A táncosok, akik gégényinek vallják magukat, az időseknek is megmutatták tánctudásuk legjavát. Persze a megszokott ovisok és iskolások műsora sem maradt el, mint ahogyan a helyi Csuhé néptáncegyüttes műsora utáni közös mulatozás sem.

Videónk a délután eseményeiből ad ízelítőt és közben Mária néni bölcsességét is meghallgattatják.