KÉK FÉNY
Gázlopáson bukott le a rákra hivatkozva nyerészkedő szabolcsi páros
Aljas dolog, amit anya és fia tett Szabolcsban. Azt hazudták, hogy daganatos a fiú, és közel 14 millió forintot csaltak el tényleg daganatos gyermekek elől. Olyanoktól, akik esetleg miattuk nem jutottak speciális kezeléshez. Gázlopáson buktak le.

Mint írtuk reggel, 160 sértettől több mint 13 millió forintot csalt ki egy anya és a fia. Azt állították, hogy a fiú daganatos beteg, noha ez nem volt igaz. Az ügy további részleteit kutatva megdöbbentő aljasságra bukkantunk.

A Nyíregyházától alig 25 kilométerre lévő település félreeső utcája csendes. Semmi jele annak, hogy itt 2017-től az emberek segítőkészségét kihasználva anya és fia üzletszerűen veri át az embereket és egy budapesti alapítványt. Az esetre teljesen véletlenül, egy másik büntetőügy kapcsán derült fény.

2017 húsvétján a gázszolgáltató feljelentése nyomán a nagykállói rendőrök házkutatást tartottak egy szabolcsi település egyik ingatlanában, mivel a feltételezések szerint ott szabálytalanul vételezték a gázt. A vizsgálat során a lopás ténye igazolást nyert, azonban az egyik szobában jelentős mennyiségű iratot is találtak a nyomozók. Ezt bogarászva tűnt fel egy rutinos nyomozónak, hogy fura utalások érkeztek a ház lakóinak számláira. „Jobbulást kívánunk, reméljük segíthettünk” - és ehhez hasonló megjegyzésekkel érkeztek kisebb-nagyobb összegek az anya és a fia számlájára.

A gázlopáson ért férfi ekkor már egy több millió forintos elektromos autóval közlekedett, a gyorstöltőt is megtalálták a kutatás során. Arra is fény derült, hogy a villamosenergia vételezése sem volt rendben teljesen. A gyanúsított anyagi helyzetét vizsgálva a nyomozónak feltűnt, hogy több bankszámlája is van és azokra szinte napi rendszerességgel érkezik pénz különböző utalóktól. A nyomozó, élve a gyanúperrel, felkeresett pár címet, hogy a miértekre választ kapjon. „Beteg a nő fia, daganatos. A telefonban könyörgött: ha nem kapja meg az 50 ezer forintos injekciót a gyermekem, meghal”. Azt gondosan elhallgatta, hogy a fia valójában már elmúlt 40 éves.

Egyre botrányosabb, bicskanyitogató csalássorozat kusza szálai kezdtek kibontakozni a nyomozó előtt. Érezte, hogy ezt fel kell deríteni, és aprólékos munkával 160 sértettet sikerült azonosítania. Köztük egy budapesti alapítványt, amely 4 millió forinttal támogatta a 40 éves férfi nemlétező daganatos betegségének kezelését. A rutinos nyomozó a gázlopás felderítése közben egy kihallgatáson megkérdezte a férfit, hogy érzi magát. "Köszönöm jól, körülbelül 2011-óta nem voltam orvosnál”. Kvázi jegyzőkönyvbe mondta, hogy neki bizony kutya baja, nemhogy daganata, de még egy megfázása sem volt az elmúlt években.

A rendszer közel 3 éven át működött, kihasználva sok segítő, önzetlen ember jóakaratát. A szisztéma az volt, hogy a 63 éves anya hívogatta az országban lévő cégeket, magánszemélyeket. Sírva, könyörögve adta be gyermeke daganatos betegségét. 16 esetben sikeresen, azonban voltak, akik éltek a gyanúperrel és megpróbálták igazoltatni az asszony történetét. Erre az a legjobb lehetőség, ha a település polgármesterét kérdezik. Abból kiindulva, hogy hivatalnak biztosan van tudomása egy súlyos daganatos gyermek létezésről, akinek segítség kell, felhívták a helyhatóságot, ahol nem tudták megerősíteni a nő állításait. Így ők valószínűleg a megfelelő helyre tudtak adományokat eljuttatni - oda, ahol valóban szükség volt van rájuk.

Az ügyész a két vádlottra letöltendő börtönbüntetést kért, a nőre kettő, míg a férfira 3 évet és a jogtalanul megszerzett közel 14 millió forintra vagyonelkobzást is indítványozott. A férfinak mindeközben a felfüggesztett börtönt is le kell ülnie, amit gázlopás miatt szabott ki a bíróság. Úgy tudjuk, hogy a nő Budapesten él és egy szociális ellátó intézményben dolgozik, míg a férfi Nyíregyházán, albérletben tengődik.

Így, karácsony közeledtével sajnos a csalók is egyre aktívabbak: kihasználják a segítőkész emberek bizalmát, ami végső soron olyan emberek gyógyulás esélyeit csökkenti, akik egy-egy kezelés árát nem képesek előteremteni, hiszen a források végesek.

- FrissMédia -