AKTUÁLIS
Fraknói Vilmos-díjat kapott Véghseő Tamás
​Fraknói Vilmos-díjat vehetett át Véghseő Tamás, a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektora. A díjat a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át kedden.

Soltész Miklós az oktatási intézményben tartott díjátadón elmondta: Véghseő Tamás komoly feladatot vállalt magára, amikor egyesíteni akarta a Magyarországon fellelhető ortodox kereszténységhez és a keleti rítushoz tartozó egyházakat.

"Anélkül, hogy bárkinek az egyes felekezethez való tartozását feloldotta volna, olyan programokat szervezett, amelyekre nagy szükség van" - fogalmazott az államtitkár.

Emlékeztetett: a római katolikus egyházat az ortodox kereszténységgel a görögkatolikus egyház köti össze, amely rítusában ortodox, hitében és elkötelezettségében pedig Rómához hű egyház.

Az államtitkár szerint a következő évtizedek óriási feladata, hogy az egyes felekezetek közötti szembenállást, amit "elődeink ilyen-olyan oknál fogva elkövettek", próbálják megszüntetni. "A kereszténységre szükség van, és a hit nem azon múlik, hogy ki melyik felekezethez tartozik" - hangsúlyozta. "Nemzeteinket, az embereket azzal szolgáljuk, ha keresztény hitünket, Krisztus követését megtartjuk" - fűzte hozzá.

Soltész Miklós kiemelte, hogy Véghseő Tamás a többi között a magyar görögkatolikusok történetének hiánypótló kutatásában és a Kárpát-medencei bizánci rítusú egyházak együttműködését szolgáló tudományszervező munkában is jelentős feladatot vállalt magára.

Véghseő Tamás a díj átvételét követően közölte: hálával tartozik Istennek, amiért egyháza történetével foglalkozhat.

"A kutatással töltött minden perc olyan, mint egy múltba vezető lelki gyakorlat" - mondta.

Véghseő Tamás felsőfokú tanulmányait Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen végezte 1990 és 1999 között. A teológiai kurzust követően az Egyháztörténelmi Karon szerzett egyháztörténészi képesítést, s ugyanitt nyerte el a doktori címet 2004-ben.

Felsőoktatási tevékenysége elsősorban a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolához kapcsolódik, ahol 2000 óta tanít. 2012-től főiskolai tanár és az intézmény rektora. Több éven át tartott kurzusokat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, az Esztergomi Érseki Hittudományi Főiskolán és a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán. Rektorként szívügye az egyházi felsőoktatás színvonalának emelése.

A történész-püspökről elnevezett, 2000-ben alapított Fraknói Vilmos-díj a katolikus teológia, a filozófia vagy az egyháztörténelem területén végzett kiemelkedő tevékenység, a vallási élet megújítása, a teológia oktatása, illetve az egyház társadalmi beágyazottságának és közfeladat-ellátásának kiszélesítése terén elért jelentős eredmény elismeréseként adományozható.