KULTÚRA
Gasztro
Főzni vagy rendelni? Mi ma a menő karácsonykor Kisvárdán?
Vannak, akiknek a karácsony nem karácsony halászlé, töltött káposzta, rántott hal és bejgli nélkül. Azonban egyre többen nem a konyhában töltik az ünnepi előkészületeket, hanem a családdal. A többit rábízzák profi szakácsokra, akik a megszokott hazai ízeket varázsolják az ünnepi asztalunkra.

Stábunk két helyen, Kisvárdán és Nyíregyházán nézett utána az aktuális trendnek. Ami biztos, egyre többen rendelnek komplett menüsorokat éttermekből. Nyíregyházán a Park étterem csapata kizárólag házhoz szállítással foglalkozik. Repertoárjukban a sülteken kívül a ház specialitása is megtalálható. Ez pedig nem más, mint a rántott töltött káposzta.

Van, aki félkészen panírozva rendeli, és van, aki készen. Míg az első esetben a sütés a háziakra vár, addig az étkezésre kész szervírozott káposztát csak találni kell. Váradi Lívia elmondta, hogy sokan a bundázott káposztát csemegének, nassolni rendelik.

Kisvárdán a Vino Bar 'N Bistróban ottjártunkkor is szép számban voltak vendégek. Ez valószínűleg a gazdag, olykor exkluzív menüsornak is köszönhető. Menüs étkeztetés esetén három levesből és három főételből lehet választani. Ilyenkor, karácsony környékén itt is jellemző a házhozszállítás. Korosztálytól függetlenül komplett menüsorokat rendelnek szentestére a családok. Egy épp ott étkező négy fős család elmondta, hogy a rendeléssel nagy terhet vesznek le az édesanya válláról, és az így felszabadult időt a családdal és a gyerekekkel lehet tölteni.

Viszont van, aki ebben az évben a klasszikus menüt otthon főzi meg a nagyszülők bevonásával. "A nagymama specialitása a halászlé, a feleségem meg minden más egyéb ételt elkészít." És bizony van olyan fiatalember, aki a párját kímélve meglepetésként rendelt komplett menüt.

Mindkét étterem vezetője megjegyzi, hogy bizony sokan az utolsó pillanatban kapnak észbe és szeretnének rendelni. Ez bizonyos korlátok között megoldható, de ahogy fogynak az órák, úgy annak az esélye is egyre kisebb, hogy egy ügyes szakács levegye a háziasszony válláról a terhet.

- FrissMédia -