AKTUÁLIS
Fórum a Magyar Falu Programról Mátészalkán
A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Mátészalkán tartott fórumán elmondta, hogy azoknak a fiataloknak is szeretnének segíteni, akik a nagyvárosból hazavágynak szülőfalujukba. A Magyar Falu Program keretében az idén 150 milliárd forint költségvetési forrást szán a magyar kormány az 5 ezer fősnél kisebb települések fejlesztésére. Februárban két pályázatot írtak ki.

Gyopáros Alpár a fórum elején kijelentette, hogy "a Magyar Falu Program klasszikusan nem az a történet, amit Budapesten, egy íróasztal mögött írtak meg." A kormánybiztos úgy fogalmazott, hogy ezt a programot a települések polgármestereinek, település- és önkormányzati vezetőinek a javaslatai alapján állították össze. Ugyanakkor a térségek országgyűlési képviselő is megosztották tapasztalataikat, véleményeiket a program megalkotásakor.

Hazánkban több mint 100 olyan városi rangban lévő település van, ahol nem éri el a lakosság létszáma az 5 ezer főt - mondta Gyopáros Alpár. Hozzátette, hogy ezek települések is a kedvezményezettek között vannak, azaz indulhatnak a Magyar Falu Program pályázatain.



A kormánybiztos felidézte, hogy a kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy két másik intézkedés – a mellékúthálózat-fejlesztési program és egy úgynevezett „falusi csok” – elindítása mellett rendkívül jelentős összeget, 75 milliárd forintot biztosít az ötezer lélekszám alatti települései számára az idén - kizárólagosan hazai költségvetési forrásból, 18 különböző célterületen megfogalmazott fejlesztési lehetőségre.

A Magyar Falu Program a kormányzati ciklus egyik stratégiai eleme, hosszútávú fejlesztési program, több évre kiterjesztve. Az idén 150 milliárd forint központi költségvetési forrás jut rá, ennek egyharmadát a mellékútvonalak felújítására fordítják. Eddig már körülbelül egymilliárd forintot fordítottak a tervezésre, így még ebben az évben el fog indulni ezeknek az utaknak a felújítása és az év végéig körülbelül kétmilliárd forint áll még rendelkezésre ilyen munkákra. 2020-ban is körülbelül 50 milliárd forint jut a 4-5 számjegyű utak felújítására.


Ez egy rendkívül komplex program, mely a megjelent két pályázati kiírása csak egyik eleme. A közösségi terek elindítására, felújítására és működtetésére ötezer fő alatti települések egyházai és önkormányzatok pályázhatnak. Ha az önkormányzat és az egyház egyszerre nyújt be pályázatot, akkor a felekezet előnyt élvez.

"A pályázati kiírás nem csupán az épület felújítására szolgál, hanem a működtetésre is, hiszen 5 milliós értékben programok szervezésére és eszközök beszerzésére is lehetőség nyílik. Ráadásul még egy közösségszervező személy foglalkoztatására is lehet pályázni” – fogalmazott a kormánybiztos. A pályázatok ráadásul előnyben részesítik a helyi vállalkozókat – tette hozzá.

A fórumon jellemzően Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települések polgármesterei, országgyűlési képviselői voltak jelen.

- FrissMédia -