Tudomány és Technika
#mosás
#Dolfi
#ultrahang
Forradalom a mosásban - egy szappannyi szerkezettel
Készítői szerint nyolcvanszor kevesebb energiát használ a szappan méretű mosóeszköz, mint egy átlagos mosógép.

Nem roncsolja a ruhákat, kevesebb energiát fogyaszt és bármilyen kis helyen, akár egy mosdókagylóban is használható az a szappan méretű zsebmosógép, amit közösségi finanszírozásból dobtak piacra, Dolfi néven. A kis eszközről készítői azt állítják, hogy ultrahanggal tisztítja meg a textíliákat, mindössze 30 perc alatt. Hullámokat és buborékokat kelt ugyanis a vízben, amik a hozzáadott mosószerrel kombinálva varázsolják tisztára a ruhákat. Így akár kasmírt is lehet vele mosni, miközben nyolcvanszor kevesebb energiát fogyaszt egy átlagos mosógépnél.

A Dolfit elsősorban azoknak tervezték, akik sokat utaznak és szeretnének spórolni vagy nincs lehetőségük a ruhamosásra. Az ötletgazda egy német vállalkozó, Lena Solis volt, aki saját bőrén tapasztalta meg, hogy mennyire körülményes és drága utazás közben a mosás. Közösségi gyűjtést indított egy zsebmosógép létrehozására, ehhez 2015 óta 8.000 ember csatlakozott. Így jött össze 1 millió dollár, hogy a prototípust forgalomba hozhassák.

A támogatók közül mindannyian megkapták már a saját készüléküket, a többiek pedig 189 dolláros áron juthatnak hozzá Dolfihoz. Azt, hogy mennyire hatékony az eszköz, a használói döntik majd el. A feltalálók mindenesetre bizakodóak.