NAGYVILÁG
Belföld
Fontos változás jöhet a személyi igazolványoknál és jogosítványoknál
Számos, a családok számára nyújtott támogatás igénylési folyamatának egyszerűsítésére készül a kormány, de fejleszteni akarja a személyi igazolványt is, valamint lehetővé tennék, hogy a vezetői engedély kiállítása nélkül is zavartalanul közlekedjünk belföldön - olvasható ki a Magyar Közlönyben szerdai számában megjelent kormányhatározatból.

Rövid, de több szempontból is előremutató kormányhatározat jelent meg szerdán "a családok számára nyújtott támogatásokhoz és egyes élethelyzetekhez kapcsolódó eljárások egyszerűsítéséről" címmel - írja a portfolio.hu

Ezek szerint az újszülöttek életkezdési támogatását 2020. január elsejétől hivatalbóli okmányellátással és az alanyi jogon járó családtámogatások automatikus igénylésének biztosításával támogatják. A miniszterelnök a határozatban felhívta a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon az újszülöttek életkezdésének támogatása érdekében a szükséges 365 millió forint rendelkezésre állásáról.

Pintér Sándor belügyminiszter pedig azt a feladatot kapta, hogy dolgozzanak ki koncepciót arra vonatkozóan, hogy

a vezetői engedély igénylésére és kiállítására, érvényességének meghosszabbítására, valamint a kapcsolódó nyilvántartások vezetésére és az adatok elektronikus továbbítására vonatkozóan, ennek keretében térjen ki annak vizsgálatára, hogy vezetői engedély fizikai kiállítása nélkül, kizárólag nyilvántartási adatokra alapozva belföldön megvalósítható-e a vezetői jogosultság zavartalan gyakorlása.

Emellett azt is kezdeményezte a határozat, hogy az elhalálozást követő, ahhoz kapcsolódó eljárások lefolytatásához vagy megindításához szükséges folyamatok teljes körű elektronizálása és automatizálása valósuljon meg, valamint ugyanígy teljes automatizálást ír elő a határozat a házasságkötéshez kapcsolódó eljárások lefolytatásához vagy megindításához.

Mindezeket idén április 30-ig kell elkészítenie a minisztériumnak. Érdekesség, hogy a jogosítványra vonatkozó új koncepció kidolgozásában a Magyar Vöröskereszt működhet közre.

A határozatban szerepel az is, hogy a kormány egyetért az elektronikus személyazonosító igazolvány továbbfejlesztésével.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI