KÖZÉRDEKŰ
Pályázatok
Finisben a NEA pályázatok benyújtásának határideje
Szabolcs-Szatmár bereg megyéből az idei NEA források tekintetében 646 pályázatból 427 pályázat nyert, ami több mint 451 millió forint forrást biztosított a megyei civil szervezeteknek - ez az adat országos viszonylatban az élmezőnybe helyezi megyénket.

2021. október 4-től közel egy hónapon keresztül pályázhatnak a civil szervezetek a NEA forrásaira, a sikeresen pályázó szervezetekhez várhatóan a jövő év első negyedévében érkeznek meg a felhasználható összegek. Összesen 10, 8 milliárd forintra pályázhatnak a civilek a NEA keretében, ez mintegy 1,5 milliárdos növekményt jelent a korábbi kiíráshoz képest.


A NEA pályázatok finisbe érve legfontosabb tudnivalókat, Kiss András a Hierotheosz Egyesület főtitkára, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ operatív igazgatója tájékoztatta a sajtó munkatársait.

A NEA 2022. évi kerete meghaladja a 10,8 milliárd forintot. A felhívások keretében civil szervezetek egyesületek, alapítványok pályázhatnak. A korábbi évekhez hasonló módon most is egyidejűleg jelentek meg az összevont és egyszerűsített pályázati felhívások. A szervezeteknek ezért oda kell figyelni arra, hogy melyik pályázati kategóriában jogosultak pályázni.

Azok a szervezetek, amelyek:

2020 január 1. után alakultak
vagy a bevételük 2019-ben vagy 2020-ban meghaladta az 5 millió forintot
esetleg országos vagy nemzetközi szinten tevékenykednek
csak a NEA valamelyik összevont pályázati kategóriáját választhatják.

Az összevont kategórián belül a pályázóknak el kell dönteni, hogy csak a működésükhöz vagy a működésükhöz és a szakmai tevékenységükhöz „vegyesen” igényelnek támogatást. A szervezetek a működési vagy „vegyes” tartalommal összeállított pályázatukat a tevékenységük vagy a 2022. évre tervezett programjaik jelleg szerint választott kollégiumhoz nyújthatják be. Egy pályázó alapesetben egyetlen pályázatot nyújthat be. Ez alól akkor van kivétel, ha egy magyarországi szervezet egy határon túli partner szervezettel együttesen pályázik. Idén már valamennyi NEA kollégiumban lehetőség van arra, hogy a szervezetek az önálló pályázatuk mellett, egy külhoni magyar szervezettel együttes pályázatot nyújtsanak be az összevont „vegyes” kategóriában. Azok a külhoni magyar civil szervezetek, amelyek korábban már együttes pályázaton támogatásban részesültek idén önállóan is jogosultak összevont szakmai pályázatot benyújtani.

Azok a szervezetek, amelyek csak a működésük támogatására pályáznak, 200.000 és 3.000.000 Ft összegű támogatást igényelhetnek. A „vegyes”, tehát a szakmai és működési elemeket is tartalmazó pályázati kategóriák esetében az igényelhető és elnyerhető támogatás mértéke kollégiumomként is eltérő módon 350.000 és 4.000.000 Ft között változik. A „Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2021.” című kiírások tekintetében a pályázatokat 2021. október 04. 10:00 – 2021. november 03. 14:00 óra között lehet benyújtani a Nemzetpolitikai Információs Rendszerben (NIR).

A pályázatokat 2021. október 18-án 08.00 – 2021. november 17. között lehet benyújtani a NIR-ben. Az egyszerűsített pályázaton az igényelhető támogatás összege 350.000 forintra növekedett. E kategóriában nincs tartalmi bírálat. A szervezetek beérkezési sorrendben, a keret kimerüléséig juthatnak támogatáshoz. De ezzel a lehetőséggel csak azok a szervezetek élhetnek, amelyek rendelkeznek a 2019. és 2020. évről szóló (tartalmában teljes) pénzügyi beszámolóval ezen beszámolók alapján látható, hogy a szervezet bevétele egyik évben sem haladta meg az 5 millió forintot helyi vagy területi szinten tevékenykednek.

Összesen 10, 8 milliárd forintra pályázhatnak a civilek a NEA keretében, ez mintegy 1,5 milliárdos növekményt jelent a korábbi kiíráshoz képest. Elsősorban a kisebb civil szervezeteket célozza meg ez a pályázati lehetőség, amelyre jó eséllyel pályázhatnak, hiszen a pályázatok 65-70%-a sikeres. Szólt a Falusi Civil alapról és a Városi Civil Alapról is, amelyek 5-5 milliárd forintos kerettel rendelkeznek.

A falusi civilalapra megyénkből 368 pályázóból 116 volt nyertes, ez összegszerűen 433 millió forint forrást jelentett, ami országos élmezőnyt jelent. Városi civil alapra megyénkből 418 pályázatból 33 volt nyertes, ez több, mint 230 millió forintot jelentett. Megyénk civil szervezetek a három keretből összesen 1 milliárd 118 millió forintot tudtak lehívni, ami országosan is kiemelkedő eredményességnek számít.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázat kiosztható keretösszege ismét magas lesz; a 2021. évi 9,3 milliárd forintos keret 2022-ben mintegy 10,8 milliárd forintra növekszik.