AKTUÁLIS
#tűzoltó
#lépcsőház
#gyakorlat
Figyelem, ez gyakorlat - fotó, videó
Kedden délelőtt a nyíregyházi hivatásos tűzoltók „B” szolgálati csoportja az éves kiképzési terv részeként, Nyíregyházán, az Örökösföldi lakótelepen, a Fazekas János téren a magasból történő életmentést, a lépcsőházakban történő szerelést és beavatkozást gyakorolták. A szabolcsi megyeszékhelyen fontos, hogy a lakótelepek tűzvédelmi előírásait ellenőrizzék, ezekben a környezetekben folyamatosan gyakoroljon az állomány, hiszen Nyíregyházán 130 középmagas és három magas épület található.

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával, a keddi gyakorlás helyszínéül kiválasztott tízemeletes épületben nyolcvanöt lakás található, így egy-egy középmagas épületben több száz ember biztonsága foroghat kockán, ha a tűzvédelmi előírásokat nem tartják be az ott lakók. Ennek elkészítése szakember feladata, ugyanakkor a közös képviselőnek kötelessége kitenni, így a lakók is tájékozódhatnak azokról a fontosabb előírásokról, melyeket a törvény is meghatároz, és az ott lakók biztonságát is szolgálják. A tűzoltók egy-egy bejáráson, a forgalmi rend változásokat, az át- és beépítéseket, a megközelíthetőségeket, a közművek kizárási helyeit, a tűzcsapokat, valamint a gépjárművek felállítási helyeit is ellenőrzik.


Külön figyelmet fordítanak a folyosók leszűkítésekre, az oda nem való eszköz tárolására, mint például szekrények, kerékpárok vagy egyéb tárgyak, amelyek a menekülést akadályozzák. A középmagas épületeknél a tűzvédelmi szabályok betartását a katasztrófavédelem kétévente, a magas épületek esetében évente ellenőrzi, emellett folyamatos fórumokat szervez a lakóközösségek képviselőinek a megyei igazgatóság.

Fotó: Dóka Imre tűzoltó főhadnagy, Szabolcs MKI