Tudomány és Technika
#Bali
#Facebook
#whatsapp
#életmentés
Fiatal pár életét mentette meg a Facebook és a Whatsapp
A bajba jutott fiatalok története jól bemutatja, milyen hasznos lehet, ha az embernek a világ minden pontján vannak barátai – és tartja velük a kapcsolatot a közösségi médiumon.

Mikey Lythcott és Stacey Eno világutazók, a közösségi oldalakon keresztül gyakran osztják meg kalandjaikat barátaikkal és követőikkel. Augusztus 22-én azonban nem a gyönyörű fotókat posztolták, hanem segélykérő üzenetet: “Segítség. Veszélyben vagyunk. Hívd a rendőrséget” – állt a 26 éves amerikai férfi Facebook bejegyzésében. A pár még csak 7 órája volt Indonéziában, Bali szigetén, amikor balesetet szenvedtek egy robogóval. Egy előzés után derült ki ugyanis, hogy a fékek nem működtek. Egy kanyart nem tudtak bevenni és a szakadékba zuhantak.

Bár mindketten súlyosan megsérültek, szerencséjükre kéznél volt a férfi telefonja. Miután bekapcsolta a roaming szolgáltatást, ki tudta írni a Facebookra a vészjelzést. Ezt egyik barátjuk pár perc múlva meglátta és felhívta a férfit – Brooklynból, New Yorkból. Ekkor már többen aggódtak a párért: a készülék ugyanis merülőfélben volt, a baleset pontos helyszínét pedig nem tudták megmondani. Mindössze annyit tudtak, hogy egy vízesés közelében vannak. Egy másik alkalmazás azonban kihúzta őket ebből a bajból is, a Whatsappon keresztül meg tudták osztani a GPS adatokat, hála a helymeghatározó funkciónak.

A baráti társaság pillanatok alatt aktivizálta magát és a világ minden pontjáról egyszerre indult meg a mentőakció: egy vancouveri ismerős elkezdte hívogatni Indonéziában élő barátait, egy Los Angeles-i pedig az online térképeket elemezve próbálta kideríteni, hol lehetnek pontosan a bajba jutottak. Egy prágai és egy holland barát a nagykövetséget és a helyi rendőrséget értesítette, majd eljuttatták nekik a helyszíni adatokat. Az összefogásnak köszönhetően megérkezett a segítség, és a fiatalokat az egyik közeli kórházba szállították.

Most már csak az a kihívás áll előttük, hogy valahogy kifizessék a kórházi számlákat. Ebben szintén az internet nyújtja a megoldást: a Go Fund Me adománygyűjtő oldalon keresztül adakozhatnak az ismerősök - és idegenek - a Balin motorbalesetet szenvedett és szerencsésen megmenekült párnak.

- FrissMédia -