KULTÚRA
#Fesd le a várost
#kisvárda
#segítő kezek
Fesd le a várost
Festőművészek lepték el Kisvárda belvárosát, hogy vásznaikon megörökítsék rétköz kapujának ikonikus épületeit, szobrait.

Egy hét alatt több tucat festményen örökítik meg a határon túli művészek a Kisvárda kincseit, ki-ki a maga stílusában perspektívájában. Legyen szó absztrakt vagy figurális, letisztult vagy kaotikus, olaj- vagy vízfestményről, a festés az önkifejezés egyik legelemibb módja. Habár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az avantgárd irány nagyobb kreativitást igényel az alkotó részéről, mint a realista festészet, de ez tévedés: mindkettőnek megvannak a maga kihívásai. Míg előbbi a formák megmásításával állíthatja kihívások elé az agyat, addig utóbbi a precíz részleteivel és az újító kompozíció kiötlésével élesítheti az elmét.

A művésztábor a Segítő Kezek az Elesettekért alapítvány égisze alatt hozták létre, vezetője Lengyel Tímea azt mondta, hogy Kárpátaljai és felvidéki művészek töltenek Rétköz szívében egy hetet, és festik meg, hogyan is látják Magyarország eme keleti csücskét.

A nemzetközi tábor alkotói, Anna Gajova (SK), Mikola Péter (SK), Rostislav Mravec (SK), Kohutych Vasil (UA), Vasyly Svalyavchyk (UA), Sütő Miklós (UA), Tatyjana Rybar (UA), Kovács Éva (UA), Soltész Péter (Kisvárda), Soltész Gabriella (Kisvárda), Pavuk Andrea (UA), Svitlana Kyrlyk (UA), Dankó Gyula (Nyíregyháza), Illár Szilvia (Nyíregyháza)

Az elkészült alkotásokból előreláthatólag ősszel áll össze a tárlat, amit a nagyközönség is megtekintheti majd.