PUZZLE
Életmód
Fényt vittek a rászorulóknak
A fény világnapja alkalmából 12 ezer lámpát adományozott a Tungsram Böjte Csaba ferences szerzetes erdélyi gyermekotthonainak.

Idén második alkalommal rendezik meg a fény világnapját. Az UNESCO kezdeményezésére 2018-tól minden év május 16-án tartják meg világszerte a nemzetközi napot, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a fény, valamint a fénnyel kapcsolatos technológia milyen fontos szereppel bír a mindennapi életünkben. Ebből az alkalomból a Tungsram 12 ezer lámpát adományozott a Böjte Csaba ferences szerzetes alapította Dévai Szent Ferenc Alapítvány számára, amely szerte Erdélyben működtet rászoruló gyermekeket nevelő, gondozó otthonokat.

83 intézménybe kerülnek a lámpák

Az adományt a Tungsram hajdúböszörményi gyárának igazgatója, Bánhidi Viktor, illetve a gyár HR-vezetője, Tokaji Szilvia adta át a magyar határhoz közeli Székelyhídon. A felajánlást az alapítvány székelyhídi bentlakó otthonának (Gyermek Jézus Gyermekvédelmi Központ) vezetője, Nagyfalusi Éva vette át, aki elmondta: a lámpákat az alapítvány mind a 83 intézményébe (bentlakásos otthonokba, napközikbe, iskolaházakba) eljuttatják, ahol jelenleg összesen mintegy 1900 gyermek neveléséről gondoskodnak. „Miután sok intézményünk van, jelentősek a fenntartási költségeink. A korszerű energiatakarékos lámpák révén azonban jelentősen tudjuk csökkenteni az áramszámlánkat” – emelte ki.

Adományunk is megerősíti a fény világnapjának fő üzenetét, hogy mennyire fontos a fény az életünkben. Felajánlásunkkal szó szerint fényt viszünk a rászorulóknak” – hangsúlyozta ki Jörg Bauer, a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója.

A felajánlott lámpák 60 százaléka LED-lámpa, amelyek a Tungsram nagykanizsai gyárából kerültek ki, miután a vállalat magyarországi üzemei közül a Zalai megyei gyárban folyik LED-lámpagyártás. A több mint ötven éve működő, közel kétezer embert foglalkoztató nagykanizsai üzem Európa legnagyobb fényforrásgyárának számít, amivel világszinten is a legnagyobbak közé tartozik. Herman Miklós gyárigazgató elmondta: „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy innen, a nagykanizsai gyárból került ki az adomány döntő része”. Hozzátette: üzemük a korszerű gyártó- és szerelősoroknak köszönhetően nagyon hatékony módon tudja gyártani az energiatakarékos és hosszú élettartamú LED lámpákat.

Egy volt tungsramos az ötletgazda

A vállalat második alkalommal ajánl fel lámpákat az alapítvány számára, amelynek ötlete Deák Gábortól, egykori tungsramos dolgozótól származik, aki évekkel ezelőtt ruha- és élelmiszeradományokat vitt Dévára. Ekkor betérve az alapítvány egyik, gyermekeket nevelő otthonába azonnal szemet szúrt neki, hogy mennyire rossz a világítás az egyes szobákban. „Egyből az jutott eszembe, hogy egy, lámpákból álló adomány milyen komoly segítséget jelenthet számukra” – mesélte. Így érkezett meg négy évvel ezelőtt – a mostanihoz hasonló nagyságrendű – első felajánlás az alapítvány intézményei számára.