AKTUÁLIS
Fényeslitkéről indult el Honvédsuli a 10. doni emléktúrája
Már a XXII. Doni Hősök Emléktúra indult el ma az országban. Megyénkben most a 10. alkalommal két etapban összesen 200 kilométert menetelnek a Honvédsuli Egyesület szervezésében a szervezethez csatlakozó fiatalok. Idén Fényeslitkéről indult az emlékmenet.

A Honvédsuli Egyesület 2011 januárjától hagyományosan minden évben megrendezi a Doni Emlékmenet a Hősökért kulturális és sportrendezvényét, amely több települést érint megyénkben. 2013 óta vesznek részt az országos emléktúrán. Az egyesület tevékenységének szerves részét képezi a katonai hagyományőrzés, ami az érzelmi nevelés területén elengedhetetlen - mondta portálunknak Mákné Kovács Zsuzsanna, a Honvédsuli Egyesület elnöke.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei díszmenet hivatalos szakasza az országos Doni Hősök Emléktúra rendezvénynek 2016 óta. A megyei szakasz fővédnöke, dr. Seszták Miklós kormánybiztos, kormánypárti országgyűlési képviselő, aki szokásoknak megfelelően most is felkötötte az éves emlékszalagot a Honvédsuli Egyesület zászlajára. Az útba indító díszparancsot dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a Magyar Honvédség parancsnoka adta ki.

A hősök emlékművének megkoszorúzását követően ágyúlövéssel indult el a menet a mai, 20 kilométeres szakaszra. Az első megállóhely Tornyospálca. Minden érintett településen megkoszorúzzák a településen található világháborús emlékműveket.

A menet ma Mezőladány, Újkenéz érintésével Aranyosapátiban pihen meg, hogy holnap reggel újult erővel Nyírlövő, Lövőpetri, Szabolcsbáka, Gyulaházat érintésével Nyírkarászon táborozzanak le a résztvevők.

Az első szakaszban mintegy 100 kilométert tesz meg az emlékmenet, 19 település érintésével. Január 23-án Nyíregyházán lesz az első szakasz zárása.

- FrissMédia -

Fotó: Szabó Sándor