KULTÚRA
Felső-Tisza Völgye Minőségi Védjegy - immár ötödik alkalommal
A Falvak Kultúráért Alapítvány 2012-ben indította a térségi életminőség-fejlesztési program egyik meghatározó elemét, a Felső-Tisza Völgye Minőségi Védjegyet. Idén öt ilyent osztottak ki az arra érdemes vállalkozásoknak, kulturális egyesületeknek.

Az alapítvány a Felső-Tisza Völgye Vidékfejlesztési Egyesület és a Felső-Tisza Völgye Információs Központ közreműködésével 2015 márciusában hirdette meg első alkalommal Felső-Tisza Völgye Minőségi Védjegy pályázatát. A védjegy a helyi termékek és szolgáltatások „eladhatósági szintjének” fokozását, a vállalkozások versenyképességének megőrzését és az innovatív megoldások elismerését jelenti.

Ebben az évben védjegy elismerést vehetett át a gelénesi Mosolygó Vendégház, mely a Bereg turizmusának fejlesztéséért tett igen sokat. Szintén a védjegy birtokosa lett a Néptánc és Népdal Oktató és Kutató Művelődési Társaság SOMFA Néptánccsoportja, akik a Felső-Tisza magyar kultúrájának ápolásában nyújtottak kiemelkedő teljesítményt.

A díjazottak közt van az 1965-ben alakult vásárosnaményi Liszt Ferenc Vegyeskar, ennek tagjai a kóruséneklés hagyományainak népszerűsítéséért kapták a magas elismerést.

A zeneművészeti hagyományok ápolásáért védjegyet a fóti Faragó Attila orgonaépítőnek adományozták, aki küldetésének tekinti a historikus orgonák szakszerű restaurálását és rekonstrukcióját, valamint az európai történelmi stílushoz illeszkedő új hangszerek tervezését és építését, az átépített orgonák stílustiszta helyreállítását.

Ebben az évben könnyűzene népszerűsítéséért védjegyet a negyedszázados gyökerekkel rendelkező, hard rockot játszó vásárosnaményi 5 Pont Zenekar vehette át.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány bízik abban, hogy a négyeshatár jellegéből adódóan adományozott elismeréssel hozzájárulhat az elismert termékek és szolgáltatások határon túli népszerűsítéséhez, ezáltal a térség munkahely-teremtő és életminőség-fejlesztő képességéhez – fogalmaz az alapítvány kuratóriumának elnöke, Nick Ferenc.

Fotó: Bodnár Zsolt