AKTUÁLIS
Félmilliárd forintos eszközfejlesztés a tűzoltóknál
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 17 önkéntes tűzoltó egyesület, 7 mentőszervezet és 6 önkormányzati tűzoltóság kapott felszereléseket, berendezéseket, védőeszközöket.

Idén ismét közel 500 millió forintnyi támogatást oszthatott szét a katasztrófavédelem az országban működő önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek között, emellett külön forrásra az önkormányzati tűzoltóságok is pályázhattak. A járványhelyzetre való tekintettel az elnyert felszereléseket, berendezéseket, védőeszközöket nem ünnepélyes rendezvényen, hanem szűkebb keretek között vehették át az érintettek.

Ebben az évben az önkéntes tűzoltó egyesületek részére kiírt pályázatra 601 egyesület jelentkezett és valamennyien kaptak támogatást, az önkéntes mentőszervezetek közül száztizenöt pályázott sikeresen. A pályázati lehetőséggel az önkormányzati tűzoltóságok is éltek.

A bírálatokat követően a nem pénzbeli juttatások keretében az önkéntes tűzoltó egyesületek több mint 322, az önkormányzati tűzoltóságok mintegy 146, az önkéntes mentőszervezetek pedig több mint 21 millió forintnyi felszereléshez jutottak.

Az összesen majdnem félmilliárd forintot érő eszközöket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központilag szerezte be és osztja szét az érintett szervezetek között. Az önkéntesek és az önkormányzati tűzoltóságok a többi között védőeszközöket, tűzoltó készülékeket, nyomó- és szívóoldali felszereléseket, kéziszerszámokat, szakfelszereléseket, tűzoltótechnikai és műszaki mentési eszközöket, jelző- és világítóberendezéseket, EDR-rádiókat és tartozékaikat vehették át a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokon. A kiosztott felszerelések között a vágásbiztos öltözékek, benzinmotoros láncfűrészek, hidraulikus feszítővágók, légzőkészülékek, védőkesztyűk és -sisakok, sugárcsövek, valamint tömlők éppúgy megtalálhatók, mint a gyorsdarabolók, magassági ágvágók, búvár- és zagyszivattyúk, különböző létrák, illetve a kereső- és kézilámpák.

Kékesi Szilárd, a Tarpai Tűzoltó Egyesület parancsnoka elmondta: „Településünkön 1935 óta vannak önkéntes tűzoltók, a 2001-es árvíz után azonban felismertük, erősíteni kell! Szervezettebb keretek között, szakmailag is felkészültebb csapat működik azóta Tarpán.”

Az önállóan beavatkozó egyesület parancsnoka úgy véli, a támogatásnak köszönhetően a pályázók felszerelései, eszközei évről-évre modernizálódnak, így a tűzmegelőzési, a tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátása megfelelő minőségben biztosított Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Fotó: Kissné Papp Tímea OKF GEK