KÉK FÉNY
Felmentette a bíróság a tornyospálcai többszörös gyilkost
Ismét kényszergyógykezelésre ítélte a bíróság a tornyospálcai vádlottat, aki több késszúrással mindenféle előzetes szóváltás nélkül megölte édesapját. A férfit már egyszer elítélték, mert 2004-ben barátnőjét ölte meg horrorfilmet idéző módon. A bíró akkor is kényszergyógykezelésre küldte, majd 2009-ben „gyógyultan” távozott az elmegyógyintézetből. 2018-ban újra ölt.

16 éve vasvillával támadott édesapjára, akkor súlyos testi sértésért indult ellene eljárás. Barátnőjét egy évvel később ölte meg, majd 2018 januárjában végzett édesapjával.

Mint ahogyan több cikkben is beszámoltunk róla, a 36 éves férfi mindenféle előzetes szóváltás nélkül több késszúrással megölte édesapját. Reggel még kivitte a metszőket a gyümölcsösbe, onnét hazatérve követte el szörnyű tettét. 2018 novemberében volt az első tárgyalás a Nyíregyházi Törvényszéken.

A vádlott a bíróság előtt beismerő vallomást tett. A december 14-i tárgyaláson a bíróság meghallgatta – a vádlott személyes vizsgálatát végző – igazságügyi elmeorvos-szakértőket, akik egyértelműen kijelentették, hogy a vádlott egészségi állapota miatt nem volt képes tettét és ennek következményeit felismerni.

A törvényszék a tárgyalást akkor elnapolta, mert tisztáznia kellett, hogy a vádlott a beismerő vallomás megtételekor tisztában volt-e nyilatkozata súlyával és következményeivel. Az újabb tárgyalási napon, 2019 februárjában végül dr. Gunyecz Zoltán bíró nem fogadta el a beismerő vallomást, mivel az újabb szakértői vélemény szerint a vádlottnak az előkészítő ülésen - amikor a bűncselekmény elkövetést beismerte -, beszámítási képessége nem volt teljes, valóságérzékelése korlátozott volt.

A vádlott a gyilkosság előtt körülbelül 6-7 hónappal arra hivatkozott, hogy "fáj az állandó injekciózás". Ezért tablettás adagolásra állt át az orvos, majd a gyilkosság előtt körülbelül egy héttel a vádlott a tabletta szedését is csökkentette, végül be sem szedte az előírt gyógyszereket, ami mentális állapotában egyensúlyvesztést eredményezett.

A vádlottnak a betegségből kifolyólag nincs betegségtudata. Viszont ahogy fokozatosan kimaradtak a gyógyszerek, egyre erőteljesebben jelentkeztek a tünetek, melyek kényszerképzetekben mutatkoztak meg.

Az orvosszakértők azt állapították meg, hogy beszámítási képességgel nem rendelkezik, ami büntethetőséget kizáró tényező, így dr. Gunyecz Zoltán bírónak nem maradt más választása, minthogy ismételten kényszergyógykezelésre küldi a vádlottat.

Abban az esetben, ha egy kóros elmeállapotúnak vélt személy erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekményt követ el, a bíróság szakértők bevonásával tisztázza, hogy az illető valóban kóros elmeállapotú-e, s ha igen, milyen mértékben. A kóros elmeállapotnak több fajtája ismert: elmebetegség (pl. tudathasadással járó skizofrénia), gyengeelméjűség, szellemi leépülés, személyiségzavar, tudatzavar. Ha a szakértői vizsgálat eredménye azt bizonyítja, hogy az elkövető kóros elmeállapotánál fogva képtelen volt arra, hogy felismerje a tette következményeit és ennek megfelelően cselekedjen, a bíróság kényszergyógykezelést rendelhet el. Így megakadályozható, hogy az illető újabb bűncselekményt valósítson meg.

A kényszergyógykezelést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) hajtják végre, amely egy zárt jellegű intézet. Az ott tartózkodás határozatlan időtartamra szól, kizárólag akkor szüntetik meg, ha az orvosi vizsgálatok alapján annak szükségessége már nem áll fenn. Az elítélt folyamatos felügyelet alatt áll és az intézetet is kizárólag indokolt esetben, felügyelettel hagyhatja el.

Ha a szakértő azt állapította volna meg, hogy az elkövető kóros elmeállapotú ugyan, de fel tudta ismerni a tette következményeit, akkor a büntetés elkerülhetetlen, az állapota enyhítő körülményként értékelhető lett volna.


- FrissMédia -