18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
#rétközberencs
#gyilkosság
#tamás
Felkavaró videó: térfigyelő kamerák rögzítették a 17 éves rétközberencsi fiú utolsó óráit
​Rétközberencsen a jelenlegi információk szerint egy 21 éves fiatal felnőtt brutális kegyetlenséggel kivégezte a rokonát. Az eset kezdeti felderítését a dombrádi rendőrök végezték el, akik sikeresen azonosították a lehetséges elkövetőt, majd az áldozat, a 17 éves rétközberencsi fiú élettelen testét is megtalálták. Stábunk térfigyelő-, valamint mobilkamera felvételek alapján rekonstruálta a fiatal fiú halála előtti öt órát.

Az ügy az országos sajtóban nem volt több, mint egy bolti lopáskor írt rövid cikk, ugyanis körülbelül ekkora terjedelemben foglalkoztak egy 17 éves fiú halálával. Pedig a borzalmas bűncselekmény kiváltó oka a kistelepüléseken egyre nagyobb méreteket öltő ismeretlen szerek fogyasztása lehet. Az alkoholtól olcsóbban beszerezhető, hatásmechanizmusukban kiszámíthatatlan szerek fogyasztása és annak terjesztése egyre nagyobb feladatot ró a hatóságokra, miközben az érintett korosztály számára gyakorlatilag minimális az igénybe vehető segítség a problémára. Tamás ennek lett áldozata.

A fiatal, agilis, mindenki által kedvelt Tamás nagymamája elmondása szerint már kipróbálta a füves cigit, de tovább nem lépett. Ellenben a gyilkosságával gyanúsított 21 éves fiatal ( később H.D.) már rutinos fogyasztónak számított, miközben anyagi forrásai meglehetősen korlátozottak voltak. Anyagi helyzetének következménye, hogy a drog beszerzéséhez szükséges pénzt bűncselekmények útján szerezte meg.

A szerek hiánya irracionális viselkedést válthat ki, a függő gyakorlatilag mindenre képes, hogy hozzájusson a droghoz.

Ez év május 13-án, hétfőn szokványosan indul a nap Tamásnak. Iskolába ment Kisvárdára, majd suli után a 14:50-es járatos busszal haza, Rétközberencsre vezetett az útja. A fiatal fiúra jellemző volt az aktív online élet. Emellett rendszeresen adott "életjelet" magáról rokonának. Tamás az előre megbeszélt időre fodrászhoz ment, ahol levágták a haját, majd az egyik legjobb barátjához, Patrikhoz csatlakozott Rétközberencs egyik kocsmájában.

Itt kereste meg 21 éves H.D. Tamást, hogy beszélni akar vele, aki ezt megelőzően, apja házában italozott valakivel. Legalábbis a házban hagyott üres üvegek erre engedtek következtetni. A fiatal 21 éves férfi ebből a házból érkezett a kocsmához. Tamást itt kihívta és valamiről bizalmasan beszélgettek. Bár barátja megkérdezte, hogy mi volt az a fontos, amiről beszélnie kellett kettőjüknek, Tamás csak annyit mondott, hogy H.D. tartozik neki kétezer forinttal.


Végül Tamás és H.D. 18 óra 12 perckor indultak el a kocsmából. H.D. apjától itt köszönt el, aki elkérte tőle a lakásának kulcsát, miközben számon kérte, hogy mi az a "kupi", amit a lakásban hagyott. Ezt maga az apa mondta el lapunknak. A fiatal férfi annyit mondott, hogy "nyugi, én már oda többet nem megyek." H.D. apja a nővéréhez indult el a Petőfi utcán, míg a két fiatal a Dózsa György utca irányába ment el.

Eközben egy ismeretlen férfi szintén a Dózsa György utcán haladt el 18 óra 18 perc környékén, valószínűleg a két fiatal előtt. A férfi mozgását egy térfigyelő kamera rögzíti, azonban a két fiatalt nem lehet látni a felvételen. Ennek nagy valószínűséggel az az oka, hogy a kamera látószögén kívül haladtak el az utca azon részén.

Tamás és H.D. legközelebb 18 óra 21 perckor jelenik meg a Dózsa és a Kossuth utca sarkán, ahol látszólag jókedvűen haladnak. A felvételen a két fiatal egyáltalán nem tűnik ittasnak, vagy kábultnak, határozottan haladnak egy cél felé.


A saroknál azonban Tamás oldalra néz és integet valakinek, majd H.D. is az adott irányba néz is hívóan integet valakinek. A kézmozdulatok egyértelműek: erre gyere. Egy másik kamera felvételén már a mezőgazdasági terület felé halad a két fiatal, lépteiket két házőrző kutya követi a kerítésen belül, majd visszatérnek a porta középső részéhez.

Tamás és H.D. ekkor értek az elkerített telek végére és valószínűleg azon tanakodtak, hogy merre induljanak, eközben a házőrző kutyák ismét valakinek a mozgását követik a kerítés mentén. Csakhogy a felvételen senki nem látszik, de az egyértelmű, hogy a kutya valakit észlel.

Tamásról az utolsó videofelvétel 18 óra 22 perckor készül, akkor lép ki H.D.-val együtt a töltés felé vezető mezsgyére. Innen 200 méterre található az a fa, ahol Tamást megtalálták.

Azt már tényként lehet kezelni, hogy a 17 éves fiút nem a feltalálási helyen, hanem onnan körülbelül 60 méterre, a töltésen bántalmazta H.D. Drónos felvételeken jól látható, hogy a töltéstől egy keskeny járat vezet a fához. Azonban másnap egy csatornát tisztító munkagép gyakorlatilag megsemmisítette a lehetséges bizonyítékokat.

Tamás gyilkosa 22 óra 30 perckor már Dombrádon volt a Béke utca sarkán és üzletet kötött az L. családdal. Rétközberencs-Dombrád gyalogosan megközelítőleg 2,5 óra gyalogút. Az is tényként kezelhető, hogy H.D. gyalogosan ment Dombrádra. Vagyis Tamás az utolsó videófelvételt követő egy órán belül halott volt.

A mai napig nem derült ki, hogy a két fiatal hova indult, azonban egy lapunknak nyilatkozó férfi szerint a fiatalok valamilyen új szert akartak kipróbálni. Kérdés, hogy a szer már rendelkezésre állt, vagy egy "forgalmazóval" volt találkozó és neki intett Tamás és H.D.

Tamás halálát fulladás okozta, de előtte a gyilkosa gyakorlatilag felismerhetetlenségig összeverte az arcát, feltehetőleg egy akác karóval, amit a mai napig nem találtak meg. Ellenben a hozzátartozók a gyilkosság hetén, szombaton találtak egy feltehetőleg vérrel átitatott kapucnis pulcsit, amit Tamás apukája talált meg - valószínűsíthetően a gyilkos menekülési útvonalán. Csakhogy ilyen ruházata egyik fiúnak sem volt.

Tamás hosszú-, míg H.D. rövidnadrágban volt. A 17 éves fiún egy rövid ujjú fekete póló, H.D.-n egy fehér ing látható a felvételeken.

Az is tény, hogy a gyanúsítottat Tamás nadrágjában tartóztatták le, amin nem volt vér, és nem volt vér a fiatal fiú cipőjén sem. Ellenben a támadó lába, lábszára merő vér volt. Ez csak úgy lehetséges, hogy H.D.-n még a saját nadrágja volt a brutális bántalmazáskor, de Tamáson már nem volt rajta a saját cipője és a nadrágja sem, őt végül H.D. rövidnadrágjában találták meg a nyomozók.

Rejtély, hogy röpke egy óra alatt a látszólag vidáman cseverésző fiatalok közül H.D.-nál mi volt a katalizátor, mitől szakadt el a cérna és szabadult fel a mérhetetlen agresszió, ami Tamás kegyetlen halálához vezetett. A 21 éves támadó, mintha meg akarta volna semmisíteni a fiatal, életvidám fiút.

Arra, hogy volt-e a srácok szervezetében valamilyen tudatmódosító szer, a toxikológiai vizsgálat ad választ. Ha volt, nem kizárt, hogy Tamás gyilkosának valamilyen hallucinációja volt és az vezetett a brutalitáshoz. Mint írtuk az elején, az ismeretlen összetételű kétes szerek hatása kiszámíthatatlan, erre jó példa a 2020 decemberében történt eset, amikor egy zavartan viselkedő férfi rátámadt egy IV. kerületi társasházhoz kiérkező járőrpárosra. A kiérkező 26 éves rendőrt többször megszúrta, társa, egy 23 éves őrmester több lövést adott le a támadóra, egy 35 éves délegyházi férfira, aki a helyszínen meghalt.

A vizsgálatok több szer hatóanyagát mutatták ki a lelőtt férfi szervezetében. A rendőrök elmondása szerint a férfi vinnyogott, nyávogott, állat módjára viselkedett. A megszúrt rendőrt valószínűleg valamilyen vadállatnak képzelte a bedrogozott férfi.

Ide kattintva egy idővonalat láthat, amin a térfigyelő kamerák felvételeit raktuk időrendbe.