NAGYVILÁG
Belföld
#rendőrségi hírek
#gergényi
#pénzbüntetés
Felháborító? Megrovás helyett pénzbüntetést kapott Gergényi
Részben megváltoztatta a tévészékház 2006-os ostroma miatt megvádolt egykori rendőri vezetők büntetőperében hozott első fokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa.

A jogerős ítélet szerint a másod rendű vádlott, Gergényi Péter volt budapesti rendőr főkapítány 400 ezer forint pénzbüntetést kapott, a negyed rendű vádlottnak pedig ki kell fizetnie a 150 ezer forintos bűnügyi költséget.

Jogerősen megrovást kapott a negyed rendű vádlott, a tévészékház védelmére kirendelt rendőri egység parancsnoka. Az első rendű vádlott, Bene lászló volt országos főkapítány, valamint a többi vádlott felmentő ítéletét a táblabíróság helyben hagyta.

A Magyar Televízió székházának 2006 szeptemberi ostroma miatt az ügyészség három tábornok és 11 tiszt ellen emelt vádat. Elöljárói intézkedés elmulasztása és parancs iránti engedetlenség miatt kellett bíróság elé állniuk.

A vád szerint az intézmény védelmére a rendőri vezetők egy Baranya megyéből kiképzésre Budapestre vezényelt, tapasztalatlan, hiányos felszereltségű egységet rendeltek ki. A rögtönzött kitörési és tömegoszlatási kísérletek kudarcba fulladtak és a tüntetők végül elfoglalták az épületet.

Gergényi Péter volt budapesti főkapitány, másodrendű vádlott érkezik a 2006-os eseményekkel kapcsolatban, elöljárói intézkedés elmulasztása miatt megvádolt rendőri vezetők tárgyalására a Fővárosi Ítélőtáblán 2016. november 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás


Több mint 200 rendőr sérült meg

Az ostrom közben 113 rendőr sérült meg, az ezután következő napok tüntetésein pedig további száz. Az ügyészség szerint a súlyos következményeket az akkori rendőri vezetők mulasztásai okozták.

A Fővárosi Törvényszék 2015 októberében elöljárói intézkedés elmulasztása miatt első fokon megrovásban részesítette Gergényi Péter volt budapesti rendőr-főkapitányt.

Bene László volt országos rendőrkapitány, elsőrendű vádlott és Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) egykori parancsnoka, harmadrendű vádlott (j) érkezik a 2006-os eseményekkel kapcsolatban, elöljárói intézkedés elmulasztása miatt megvádolt rendőri vezetők tárgyalására a Fővárosi Ítélőtáblán 2016. november 7-én.

Megszüntették az eljárást Bene ellen

Parancs iránti engedetlenség miatt pedig megrovást kapott a székház védelmére kirendelt rendőri egység parancsnoka.

További tizenkét vádlott, köztük Bene László volt országos főkapitány esetében viszont a bíróság megszüntette az eljárást. A Fővárosi Ítélőtábla ítélete jogerős.


A Fidesz az alábbi közleményt adta ki: "Felháborítóan enyhe a Gergényi Péterékre kiszabott büntetés" A Fidesz az MTI-nek küldött közleményében úgy fogalmazott: Gergényi Péter az egyik felelőse annak, hogy 2006 őszén “Gyurcsány Ferenc erőszakkal szétverette az ellene békésen tüntető tömeget”. Politikai bosszúból több száz békés demonstrálót állítottak elő, sokakat meghurcoltak, sokan megsérültek, többen maradandó sérüléseket szenvedtek – írták.

A kormánypárt elfogadhatatlannak tartja, hogy az ártatlanul megvert emlékezők is sokkal súlyosabb büntetéseket kaptak “a koncepciós eljárások” során, mint a bűnösök.

“Fontosnak tartjuk, hogy az igazságszolgáltatás minden egyes ügyben megnyugtató, arányos választ adjon a bűncselekményekre, és ne hagyja megválaszolatlanul ezeket a közvéleményt jogosan irritáló súlyos bűncselekményeket” – közölték.

A közleményt azzal zárták, hogy 2006 őszén a magyar emberek ellen példa nélküli erőszakot követtek el, ezért a mostani ítélet felháborító.

Forrás: hirado.hu

-Friss Média-