KÉK FÉNY
#tanár
#bíróság
#ítélet
#manipulálás
Felfüggesztett börtön a nyíregyházi tornatanárnak
A Nyíregyházi Járásbíróság 2018. június 12-én kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, ezenkívül 5 évre eltiltotta a tanári szakképesítéshez kötött foglalkozás gyakorlásától a vádlottat - tájékoztatta portálunkat dr. Sörös László.

A szóvivő elmondta, hogy a bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a tanóráin nem megfelelő pedagógiai módszereket alkalmazott. Rendszeresen megalázóan, becsületsértő módon beszélt a gyerekekkel, őket „hülyének”, „bénának”, „bambának” nevezte. A tanórákon többször agresszív hangnemben kiabált, s az is előfordult, hogy káromkodott a gyerekek előtt.

Ha a gyerekeknek nem volt megfelelő az úszástechnikájuk, a fejükre ütött, vagy az úszószemüveget úgy megrántotta a gyerek fején, hogy az a gyerek arcára visszacsapódott. Az általa nem megfelelőnek ítélt testalkatú gyerekeket az osztály előtt „lekövérezte”.

A vádlott manipulálta is a gyerekeket: aki elmondta a szüleinek az iskolában történteket, azt a következő tanórán megszégyenítette.

Módszerei olyan mértékű szorongást, feszültséget okoztak több diákban, hogy a vádlott órái előtt többen fejfájástól és hányingertől szenvedtek, illetve volt, aki már előző éjszaka nem tudott aludni.

A bíróság a 11 sértett kiskorú gyermek, illetve a szülők tanúvallomására és a kirendelt igazságügyi szakértők szakvéleményére alapozta az ítéletét.

Az ítélet nem jogerős.