KULTÚRA
Programok
Fejedelmi élet nyomában… Tárlat a kisvárdai bíróságon
A Kisvárdai Járásbíróság, Kisvárda Város Önkormányzata, a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete és a Magyar Múlt Megőrző társaság szervezésben immáron ötödik alkalommal nyílt kiállítás a Kisvárdai Járásbíróság épületében Szeifried Zoltán festő-grafikus művész munkáiból. Ezúttal 52 grafika és egy olajkép került a bíróság falaira, bemutatva II. Rákóczi Ferenc életútját.

II. Rákóczi Ferenc személye, élete, hazaszeretete megkérdőjelezhetetlenül egyedülálló! Olyan alapszínfoltja a magyar történelmi palettának, aki meghatározó és viszonyítási alapot adó, minden más színnek.

Egy ember, aki életét, vagyonát, családi boldogságát, mindent, ami fontos, feláldozta a szabadság, a haza jövője oltárán, példaértékű kell, hogy legyen minden, ma élő magyar ember számára. Egy ember, aki Mikes Kelemen szavaival élve:” A bujdosásban is bujdosó volt…” Egy Fejedelem, kire megválasztásának 315 éve után is büszkék lehetünk, hogy közöttünk élt – írja Szeifried Zoltán festő-grafikus művész legújabb tárlatának megnyitójához.

Ez a grafikai sorozat szerényen, dióhéjban próbálja bemutatni azt a hihetetlenül gazdag életutat, sok szereplővel és helyszínnel, amely osztályrésze volt a Nagyságos Fejedelemnek – fogalmazott Marczinkó István, a Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Igazgatója a tárlat megnyitóján.

Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere II. Rákóczi Ferencet mint embert méltatta. Elmondta, hogy Rákóczi mélyen vallásos volt, saját imája volt. Nagy emberek életére visszagondolni mindig hálás feladat. A nemzet óriásaira emlékezni pedig kitüntető megtiszteltetés – fogalmazott a városvezető.

Kapinné dr. Farkas Gyöngyi, a Kisvárdai Járásbíróság elnöke Zolnai Béla irodalomtörténészt, nyelv­esztétát idézte: „A magyar történelemnek négy alakja van, akit Európa a maga hőseinek elfogadott: a törökverő Hunyadi János; a költő és hadvezér Zrínyi, akinek jelenése szinte magára veszi a szigetvári Zrínyi attributumait; II. Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos. Valamennyien szabadsághősök, a magyarságról alkotott fogalmak bennük öltenek látható alakot. Közöttük legmélyebben inspirálta az európai szellemi életet Rákóczi alakja.”

A megnyitón, dr Gyüre Péter polgári ügyszakos bíró Petőfi Sándor: Rákóczi című költeményét adta elő.

A tárlat az Országos Bírósági Hivatal „Nyitott Bíróság” programja keretében jött létre, támogatta dr. Nyakó Zsuzsanna a Nyíregyházi Törvényszék elnöke.

A kiállítás megtekinthető 2020. január 15-ig, a bíróság nyitva tartása szerint.


- FrissMédia -