AKTUÁLIS
#fehérpamacsos selyemmajom
Fehérpamacsos selyemmajom ikrek a Nyíregyházi Állatpark sztárjai
​A fehérpamacsos selyemmajom (Callithrix jacchus) 2022 márciusában érkezett egy Kijev mellől menekülő családtól a Nyíregyházi Állatparkba.

Kátyát, a kis nőstény majmocskát, amint beért a Nyíregyházi Állatparkba, az állatorvosi csapat megvizsgálta és egyedi azonosítóval látta el.A mindösszesen 14 cm-es, 200 grammos állatot folyamatos megfigyelés alatt tartották a park szakemberei és mivel kiváló egészségi állapotban volt, 2022 tavaszán megkezdték a párkeresést a számára. Végül Overloonban találtak egy vele hasonló korú 5 éves hím egyedet. A két állat összeszoktatása több lépésben zajlott, hiszen Kátya ezidáig fajtárssal nem találkozott. A majmocskák összeismertetése sikeres volt: 2022 júliusa óta elválaszthatatlanok egymástól és idén ősszel családot alapítottak, Kátyának ikrei születtek!
A996C292_231120RS_CANON.JPG

Az ikerpár 5 hónapnyi vemhesség után jött a napvilágra és leginkább szüleik hátán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat. Bár a kölykök mindössze kb. 5 dekagrammot nyomnak, méretük a felnőtt egyedekhez képest hatalmas, így a szülőpár felváltva hordozza őket.

A Braziliában őshonos állatok már megtekinthetőek a Nyíregyházi Állatpark Viktória Házában, ahol több más karmosmajomfaj szomszédságában élnek.