AKTUÁLIS
#állatvilág
#fehér oroszlán
#Nyíregyházi Állatpark
#oroszlán kölyök
Fehér színű oroszlánkölyök a Nyíregyházi Állatpark új büszkesége
A ritka krugeri oroszlán alfaj populációja Dél-Afrikában honos, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén. Vadon élő egyedet 1994-ben láttak utoljára.

A világos szín, amit egy ritka gén okoz, rejtőzködésüket segíti, hiszen eredeti élőhelyüket fehér homokos folyómedrek és magas fű jellemzi.

Sokáig csupán sejtették a létezésüket, az őslakosok Isten küldötteiként néztek fel rájuk. Timbavati is róluk kapta nevét: „a hely, ahol a csillagoroszlánok lejöttek”. A hetvenes években Chris McBride róluk írt könyvének köszönhetően ismerte meg őket a világ, ezután számuk rohamosan csökkenni kezdett a vadászok felbukkanása miatt.

A Nyíregyházi Állatpark fehér oroszlán párja, Inkosi és Binti, 2015 óta élnek együtt, kölykük, akinek még nincs neve, 2016. augusztus 26-án a látogatók előtt jött világra.

A kisoroszlánt gondozó eteti, mivel háromhetes korában az anyaoroszlánnak elapadt a teje. Jelenleg kutyatejpótló tápszert, bélflóra pótlót és csukamájolajat kap, de hamarosan darált hússal is kiegészítik étrendjét.

Gondozónőjének, Herlicska Anikónak, különös odafigyeléssel kell táplálnia a kölyköt, az etetésen kívül nem érintkezhet vele, és a babusgatást, simogatást is kerülnie kell. A szigorú távolság tartás azért szükséges, hogy később könnyebben tudjon visszailleszkedni szülei és társai közé.

Otthonául jelenleg a Viktória ház szolgál. A látogatók azon kívül, hogy megszemlélhetik a különleges kis oroszlánt, a kifutó mellett elhelyezett ládába névjavaslataikat is bedobhatják.


Írta: F.B.

Fotó: www.sostozoo.hu