KÉK FÉNY
#szalma
#cigretta
#Nyírbátor
Fegyház, vagyonelkobzás, pénzbüntetés - kemény az ügyészség a szalmás csalókkal szemben
​Bűnszövetségben elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntettével vádol három férfit a Nyírbátori Járási Ügyészség, akik 2019 augusztusában 30 millió forintért adtak el kartondobozba csomagolt, földdel elkevert szalmát a sértettnek, aki abban a hiszemben volt, hogy ukrán zárjegyes cigarettát vásárolt.

A vádirat lényege szerint a három férfi 2019 augusztusában megállapodott abban, hogy legalább 30 millió forintot fognak úgy keresni, hogy kartondobozokat szalmával és földdel töltenek meg, majd eladják, mint ukrán zárjegyes cigarettát. Terveik szerint ezt többször megismételték volna. Be is szereztek több kartondobozt, azokat megtöltötték, majd lefóliázták. Ezután egyikőjük felvette a kapcsolatot a sértettel, aki ismerőseitől kölcsönkért 30 millió forintot azért, hogy az ukrán zárjegyes cigarettát megvásárolja. A vádlottak kibéreltek egy kistehergépkocsit, amelybe bepakolták a dobozokat, majd egyikőjük találkozott a sértettel egy mátészalkai parkolóban, ahol megtörtént a pénz átadása. A teherautót vezető vádlott közölte, hogy a pénzt tovább adja az ukrán eladóknak, majd fél óra múlva találkoznak a közelben a sértettel - írja az ügyészség honlapja.

Innentől kissé kusza történet következik amelynek a lényege, hogy a megbeszélt helyen csak egy elrobogó teherautót látott az átvert férfi, miközben azt mondták neki, hogy valakik elrabolták a szállítmányt. Ekkor a hasznot remélő sértett többször követelte a cigaretta átadását, mire megmondták, hogy meglett a furgon, de abban csak a szalmával kitömött dobozokat találta. Ezek után tett feljelentést.

Az ügyészségi okiratok szerint a vádlottak a csalással szerzett 30 millió forinton megosztoztak, abból járműveket, műszaki cikkeket, ékszert vásároltak, illetve a többi részét felélték a pénznek. A rendőrség a fellelt vagyonukat mindenesetre lefoglalta.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben több évi fegyházbüntetés, illetve börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak azzal, hogy a lefoglalt vagyonra rendeljen el vagyonelkobzást.

Ez az eset még márciusban történt, de most szombaton is elkaptak cigarettacsempészeket. Vámosatya külterületén elfogtak négy magyar állampolgárságú férfit, akiknél mesterkartonokba csomagolt magyar adó- és zárjegy nélküli csempészett cigarettát találtak. A rendőrök a 24, a 30, a 38 és a 45 éves férfiakat előállították a határrendészeti kirendeltségre, majd a közel húszmillió forint értékű dohányáruval együtt átadták az illetékeseknek.