KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#Fazekas Sándor
#földtulajdon
#művelők
Fazekas: a földtörvény biztosítja, hogy a föld azé legyen, aki megműveli
A földtörvény biztosítja, hogy a föld azoké legyen, akik megművelik, és a földet művelőket szolgálta az elmúlt években a 200 ezer hektár állami földértékesítés is a földművelésügyi miniszter szerint.

Fazekas Sándor egy sülysápi gazdafórum előtti sajtótájékoztatón beszélt erről csütörtökön.

Az elmúlt nyolc évet szerinte az agrárbéke jellemezte, a kormányzat a gazdákkal együtt alakította ki az ágazat új jogi kereteit.

"Célunk a közös agrárpolitikában a magyar gazdák érdekeinek képviselete" - hangsúlyozta a miniszter, kiemelve, hogy a területalapú támogatás több mint 70 ezer forintra nőtt hektáronként a 2010-es 40 ezer forintról.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Sülysápra az elmúlt években 1,3 milliárd forintnyi fejlesztési pénz érkezett, amiből a gazdák számára fontos agrárpályázatokra 300 millió forint, a mikrovállalkozásokra 60 millió, a kisvállalkozások fejlesztésére 72 millió forint jutott. Hozzátette, hogy 200 millió forint jutott egészségház megépítésére, és szintén 200 millió forint épületenergetikai fejlesztésekre is.

Fazekas Sándor példátlannak nevezte azt, ahogyan Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője egy tévéműsorban "nekiment" a gazdatársadalomnak. A jobbikos politikus azt mondta - tette hozzá -, hogy az állami földeket vissza kell szerezni, azokat jogtalanul privatizálták.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az ország 4 százalékos gazdasági növekedésében a mezőgazdaság volt a húzóágazat. Hozzátette, hogy a napokban jelentek meg a külkereskedelmi adatok, amelyek szerint a magyar agrárkivitel történelmi rekordot, 8,9 milliárd eurót ért el, 2010-hez viszonyítva több, mint 50 százalékkal nőtt.

Az államtitkár kitért arra, hogy az ágazat külkereskedelmi aktívuma 3,2 milliárd eurót ért el, ami a nemzetgazdaság külkereskedelmi aktívumának 40 százaléka.

Hozzátette: mindezt úgy sikerült elérni, hogy az ágazatban 2010-hez képest nőtt a foglalkoztatottság, a mezőgazdaságban közel 50 ezer fővel, ami 27 százalékos emelkedés, az élelmiszeriparban pedig 24 ezer fővel, ami 20 százalékos növekedést jelent. A mezőgazdasági beruházások 2010-hez képest 27 százalékkal emelkedtek - fűzte hozzá Czerván György.