PUZZLE
Életmód
#ölelés
#fájdalom
Fájdalomcsillapító hatású, ha megöleljük magunkat
A keresztbe tett karok összezavarják az agyat, és elvonják a figyelmet a fájdalomról.

A jelenséget kísérletben is tesztelték, amikor egy brit kutatócsoport húsz önkéntesnek okozott fájdalmat egy infravörös lézer segítségével. A lézernyalábot az alkar egy különösen érzékeny részére irányították, majd egyes résztvevőket arra utasítottak, hogy kezüket mellkasuk előtt keresztbe téve öleljék át magukat. És az önkéntesek arról számoltak be, hogy az „önölelés” nyomán sokkal kisebb fájdalmat éreztek. A kutatók a résztvevők agyi aktivitását is vizsgálták a kísérlet során, és ezekből az adatokból is az derült ki, hogy a karjukat keresztbe tevőknek kevésbé fájt a lézer égetése.

A szakértők szerint a furcsa hatásra az lehet a magyarázat, hogy a keresztbe tett karok összekavarják az agyat. Idegrendszerünk ugyanis ilyen helyzetben nem tudja megfelelően azonosítani az érintések helyét. Ezt megerősíti, hogy a résztvevők még kevesebb fájdalmat éreztek, ha látták is keresztbe tett karjaikat. Az agy ugyanis a jelek szerint ilyenkor nem tudja feldolgozni, hogy melyik karunk a test melyik oldalához tartozik.

Az a tény pedig régóta ismert, hogy a figyelem elterelése, megzavarása kisebb fájdalomérzetet eredményez. Ezért hatásos az is, ha a fájó pont környékét megdörzsöljük. Ilyenkor túl sok ingerület éri el az agyat a test ugyanazon részéről, így a fájdalomérzet „elveszik” a hangzavarban.

Az önölelés azonban még ennél is hatásosabb lehet, mivel az ölelést imitálja, ami növeli a biztonságérzetet és nyugtató hatású. A nyugodt szervezet pedig sokkal kevésbé hevesen reagál a fájdalomra és a fenyegetésre. Legközelebb tehát, ha belerúgunk a küszöbbe vagy beverjük a könyökünket, ordítsunk egy jót (ami a kutatások szerint szintén segít a fájdalom mérséklésében, mert megzavarja az agyat ennek feldolgozásában), majd öleljük át magunkat, hátha így sikerül egy kicsit enyhíteni a kellemetlen érzést.

Forrás: m5tv.hu

-Friss Média-