PUZZLE
Bulvár hírek
#fotómodell
#stúdió
#MTAphoto
#Maklári Tót Attila
Ezt mondta a menő fotós a kisvárdai királynőről!
Maklári Tót Attila stúdiója készített professzionális képeket a balatonfüredi Anna-bál királynőjéről, a kisvárdai Purgel Rékáról. Ezúttal vele beszélgettünk arról, hogyan látja egy fotós szeme a szépségversenyekhez szükséges adottságokat, és annak mostani győztesét.

Mi volt a benyomása az Anna-bálról és annak kisvárdai királynőjéről?

- Én úgy látom egyre nagyobb rangot jelent Anna-bál szépei között jelen lenni, hiszen évről évre azok a fiatal generáció lányai mérettetik meg magukat, akiknél a szépség intelligenciával és műveltséggel párosul. Ez különösen igaz a mostani, sokoldalú, Kisvárdáról érkezett királynőre Purgel Rékára, akinek idén fotómodell ambíciói kapcsán stúdióinkban modellfotókat készítettünk. Ezt megelőző években is olyan modellszakmában tevékenykedő Anna-bál királynőkkel készített az MTAphoto divatanyagokat, mint Sulák Martina (2014-es győztes) vagy most a zsűriben helyet foglaló Kocsis Korinna (2010-es győztes).

Mennyire lehet Kisvárdáról modellkarriert csinálni?

- Az a tapasztalatom, hogy bárhonnan lehet modellkarriert építeni, csak nyitottnak kell lenni az utazásra alkalmanként. Köztudottan a fővárosba koncentrálódik minden, ami a divatszakmával, szépségiparral, médiával kapcsolatos. A modellkarrier szempontjából fontos területeken, magas szinten dolgozó tapasztalt fotósok, kreatív szakemberek, illetve ezeket kiszolgáló ügynökségek is éppen ezért szintén itt találhatóak csak meg.

Milyen adottságokra van szükség egy fotómodell karrierhez?

- Ahogy Réka esetében is jól látszik, a szép mosolygós arc, élénk tekintet, arányos testalkat, kisugárzás, így együtt tökéletesen működnek a kamerán keresztül. Persze, ha valaki bátran vállalja a pózait és ügyes mozdulatai vannak a fényképező gép előtt, akkor megvan az a hozzáadott érték, amit a modelltől elvár a megrendelő munka közben. Kezdő fotómodelleknél, amikor nincs meg a rutin, még nagyon számít a fotós tapasztalata, hogy instrukcióival képes legyen vezetni a modellt. Fotózások modelljeinél egyébként nem annyira szempont a magasság, mint divatbemutatók kifutóinál.

Ön szerint mi kell ahhoz, hogy valaki megnyerjen egy szépségversenyt?

- Feltették már nekem ezt a kérdést olyanok is, akiknek miután elmondtam meglátásaimat, a legkomolyabbnak számító versenyeket nyerték… Nos, azért tegyük hozzá, más képesség hasznos és kell egy szépségversenyen, mint a stúdióban modellt állni. A szépségverseny színpadán élőben, közönség és zsűri előtt szerepelnek a lányok, és számos különleges tulajdonság együttes megléte szükséges. Mindenekelőtt fontosnak gondolom, hogy a lány első benyomásra el tudja nyerni a figyelmet. Szabályos arc, szép fogak és haj, gyönyörű mosoly, nőiesen arányos testalkat, jó színpadi mozgás, helyes testtartás. Számítanak még olyan koronához illő tulajdonságok, mint a különleges egyéniség, elegancia, intelligencia, társalgás, humor és a nem megosztó személyiség.

Egyik korábbi győztes visszajelzése alapján még azt is érzékeltem, hogy mert a profi fotóimmal nevezett, már a felkészítő táborban felfigyeltek rá és esélyesként tartották számon.

Ha valaki szép, az minden esetben fotogén is?

- Ez egy összetett dolog. Ha nemzetközi trendeket nézünk, akkor az érdekes, különleges karaktereket legalább annyira keresik a fotósok és a sztájlisztok, mint az általánosan szépnek tartott szabályos arcokat. A szép arc profi modelleknél azért persze mindig szokott működni, ahogy Rékánál is. Egy fotogénnek tartott jó modell, tud bánni az arcával, ismeri mi előnyös számára, pl. hogyan nézzen bele a kamerába, hogyan vigyen érzéseket a tekintetébe, természetesen tud mosolyogni, képes érzékien kerekíteni az ajkait, érzi hogyan tartsa a fejét, eközben persze kontrollálja a mozdulatait is fotózás közben. Ha kezdő modell vagy, a legfontosabb, hogy bátran vállald önmagad! Kísérletezz, teszteld az arcod, mozdulataid! Ne félj, hogy bármit elronthatsz. A rossz képeket úgyis kitörölik.

A fotókon Purgel Réka, a kisvárdai királynő látható. Rékával készült interjúnkat ITT olvashatják. A frissmedia.hu médiapartnere a RiverCast.net ügynökség.