AKTUÁLIS
Ezrekkel drágult az adventi koszorú Kisvárdán is
Az advent nagy klasszikusát, az adventi koszorút sem kerülte el az idei drágulás, így ha valóban szép koszorút vennénk, mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk az idén, 20-30 százalékos árnövekedéssel számolhatunk.

A drágulás ellenére viszont már most nagyon sokan érdeklődnek és meg is veszik az adventre szánt asztali vagy ajtódíszeket. A legolcsóbbak két-háromezer forintba kerülnek, a legdrágábbakért pedig akár 30-40 ezer forintot is elkérnek.

Nyíregyházán a piacon egy árus arról panaszkodott, hogy alapanyag is alig szerezhető be, ami meg van, az szinte megfizethetetlen. Így sok esetben a fantázián múlik, hogy miből tud adventi koszorút készíteni. A kínálat rendkívül szórt. Lehet kapni 1-2 ezer forintért pici asztaldíszt, de volt a piacon egy másik árusnál 14 ezer forintért is.

Kisvárdán a sétálóutcában már javában díszítik a városháza előtti teret és az úgynevezett Béres-parkot. Ebben az évben a Bagolyvárnál nem lesz díszítés a folyamatban lévő építkezés- útfelújítás miatt.

A fenyőfák díszítését és a karácsonyi hangulat megteremtését ebben az évben is Sipi Ágnes és csapata végzi. Az egyébként ajándékboltot üzemeltető Ági üzletében valóságos csodákat lehet fellelni. Zenélő adventi koszorú, régi és újragondolt asztaldíszek is szép számban vannak. Az érdeklődés még gyér, de az a hét második felére jellemzően megváltozik, sokan az utolsó pillanatra hagyják az adventi-karácsonyi kellékek beszerzését.

Van olyan család, ahol minden évben új dísz kerül az asztalra, de vannak olyanok, akik a régit felújítják, új gyertyákat helyeznek bele.

Egy idős házaspár viszont időben rákészült az adventi időszakra, és már az ősz folyamán összegyűjtötték a tobozokat. A kertből vágnak bogyós ágakat és örökzöldeket, maguk készítik a narancskarikákat.

Az üzletek évek óta kiszolgálják azoknak a vásárlóknak az igényeit is, akik inkább maguk készítik el otthon az adventi koszorút. Az alap ára - függően a mérettől és attól, hogy moha, szalma vagy toboz az anyaga - 800 és 4000 forint között mozog, az egyszerű szalmakoszorú a legolcsóbb. Négydarabos adventi gyertyacsomagot is nagyon eltérő árakon lehet találni: az olcsó "százforintos" boltokban már 1000-2000 forintért is megvehetjük a négy gyertyát, persze kevésbé jó minőségben, míg a nagyobb üzletekben akár 2500 forintot is elkérnek egy csomagért. De ez még mindig nem a prémium kategória, hiszen abban az esetben egy gyertya ára elérheti akár az 5 ezer forintot is.

- FrissMédia -