KÉK FÉNY
#rablópáros
#bíróság
#rablás
#útonállás
Ezért nem osztanak Oszkárt: balhézott a demecseri rablópáros egyik tagja a bíróságon
A folyosón is lehetett hallani a kalapács hangját, amikor az ügyben eljáró bíró döntését ismertetve, a demecseri rablópáros egyik tagja: Attila meglehetősen rosszul viselve a döntést, háborogni kezdett. Miután a bíró rendreutasította, a gyanúsított a folyosón folytatta a cirkuszt.

„Ugorj ki a cipődből!” Ezzel a felszólítással támadt rá a két gyanúsított a nyírbogdányi vasútállomáson egyik utastársukra, akit megvertek és elvették az értékeit.

A két demecseri gyanúsított 2020. március 2-án délután a záhonyi vonaton utazott, csakhogy nem volt jegyük, ezért a kalauz leszállította őket Nyírbogdánynál. Ugyanígy járt a sértett is, akit a vasútállomáson vettek észre a gyanúsítottak. Rákiáltottak, majd rögtön az értékei átadását követelték tőle. Mivel a sértett erre nem volt hajlandó, ezért megveréssel fenyegették, sőt bele is rúgtak a combjába.

A sértett menekülőre fogta a dolgot, beszaladt egy közeli telephelyre, ahová a gyanúsítottak követték. Miután utolérték, B.Zs. a földre rántotta, lefogta, míg L.A. átkutatta a zsebeit és kivetette a benne lévő 40 000 forint értékű mobiltelefont, pénztárcát, iratokat és kulcscsomót, majd elindultak az állomás irányába. Ezután a sértett a földről felállt, a gyanúsítottak után ment és megpróbálta visszakérni az értékeit, azonban a két férfi ismét megfenyegette, hogy megverik.

A gyanúsítottak csak a mobiltelefont tartották meg, a többi értéket eldobták, azokat a sértett megtalálta.

A gyanúsítottak több mint egy napig rejtőztek a rendőrség elől, azonban sikerült őket őrizetbe venni. Az ügyészség azért indítványozza a letartóztatásukat, mert útonállásszerűen követték el a súlyos rablást, továbbá mindketten voltak már büntetve, és így valószínűsíthető, hogy újabb bűncselekményt is elkövetnének szabadlábon.

A bíróság szerint, tekintettel az eljárás tárgyát képező bűncselekmény kiemelt tárgyi súlyára, elkövetésének körülményeire, megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a hatóság elől megszöknének, elrejtőznének. L.A. gyanúsított büntetett előéletű, visszaeső, jelenleg is több eljárás van vele szemben folyamatban, így esetében a bűnismétlés veszélye is fennáll.

A végzés nem végleges, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

A bíró döntése kihirdetésekor rendreutasította az egyik vádlottat, aki meglehetősen rosszul fogadta az ítéletet. Az értetlenkedés olykor teátrális jelenetekkel a bíróság folyosóján tovább folytatódott. L.A., aki egyébként a tegnapelőtti rablást, tettestársával próbára bocsátás hatálya alatt követte el, fennhangon méltatlankodott, papírjait a földhöz csapta, majd saját magát is. Szerencse, hogy a demecseri rendőrök gyermekkoruk óta ismerik a két vádlottat, így rutinosan csillapították le A-t.

Az, hogy a bíró jól döntött, mi sem bizonyítja jobban, hogy a másik elkövetőt a rablás előtti napon gyanúsítottként hallgatták ki a kisvárdai rendőrök egy másik ügy miatt.

A rablópáros eddig még nem volt börtönben, most nagy valószínűséggel harminc napra rács mögé kerülnek. Tettükért akár nyolc évet is kaphatnak.