Tudomány és Technika
#gyermekek
#okoseszközök
#álmatlanság
Ezért nem alszanak a gyermekeink?
Egyre több gyerek küzd álmatlansággal. A kutatók utánajártak, mi lehet ennek az oka.

Az Egyesült Királyságban élő 16 év alattiak között ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik alvási nehézségekkel fordulnak az orvosokhoz. Az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) 2013-ban még csak 6.520 ilyen esettel találkozott, tavalyi azonban már 9.429 gyermeket érintett a probléma. A szakemberek szerint ezért legfőként a digitális eszközök és a rajtuk futó közösségi oldalak okolhatók.

A telefonok által kibocsátott kék fényről már korábban bebizonyították, hogy felgyorsítja a látásromlást és zavarhatja az elalvást is. Sok gyermek az éjszakai alváshiányt energiaitalokkal és cukros üdítőkkel próbálja másnap kompenzálni, ami az elhízáshoz is hozzájárul. Ráadásul stresszesebbek is azok a fiatalok, akik nem tudják kipihenni magukat éjszaka, így az alvásproblémák komoly egészségügyi kockázattal járnak.

Tanya Goodin erről könyvet is írt, Állj le a képernyő bámulásával címmel. Szerinte a közösségi médiumok hibáztatása helyett a szülőknek kellene gondoskodniuk arról, hogy a gyerekük lefekvés előtt már ne nézze az okoseszközt, hiszen az zavarhatja az alvását.

Tanácsot is adnak. Lefekvés előtt néhány órával már nem javasolt a monitor nézése, ha nyugodt éjszakát szeretnénk és napközben is érdemes csökkenteni a kék fény mennyiségét. Némely eszközön már működik a szemkímélő funkció, az UV- és kékfény-szűrős szemüvegek szintén jó megoldást nyújthatnak napközben is a szemkárosodás ellen.

- FrissMédia -